Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео уведоми Конгреса, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да използва извънредни правомощия, за да сключи сделка за продажба на оръжие на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава в. "Вашингтон пост".

Според публикацията, американската администрация очаква в близко бъдеще да сключи 22 сделки за $ 8 млрд. Републиканците и демократите в Конгреса през седмицата призоваха администрацията на Тръмп да не използва извънредни правомощия, за да сключи тази сделка, предварително блокирана в Сената.

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Според информацията планът включва да се задейства клауза при извънредни случаи

Сенаторът - демократ от Ню Джърси - Робърт Менендес заяви, че президентът Тръмп "не е дал отново приоритет на дългосрочните национални интереси на САЩ, защитавайки правата на човека, а вместо това прави услуга на авторитарните държави като Саудитска Арабия".

Саудитска Арабия никога няма да се сдобие с ядрени оръжия, закани се Помпео

Саудитска Арабия никога няма да се сдобие с ядрени оръжия, закани се Помпео

Няма да позволим, няма да позволим да се случи

На 8 февруари членовете на Сената на САЩ от Републиканската и Демократическата партия представиха законопроект, който предлага спиране на продажбата на оръжие на Саудитска Арабия във връзка с конфликта в Йемен и убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, което стана при негово посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври 2018 година.