Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши на американските военни да отговорят на ракетното нападение от подкрепяни от Иран милиции в Ирак, съобщи Пентагонът в четвъртък, цитиран от "Аарец".

Министърът на отбраната Марк Еспър и генерал Марк Мили, председател на Съвместните началници на щабове, спряха да обвиняват подкрепяните от Иран "Катаиб Хизбула" или да назоват някаква конкретна милиция.

Но бяха категорични, че вярват, че Иран подкрепя бойците, извършили нападението, и предупредиха, че всички опции са на масата.

"Разговарял съм с президента. Той ми даде правомощието да правя това, което трябва да направим, в съответствие с неговите указания", каза Еспър пред репортери в Пентагона.

На въпрос дали отговор на САЩ може да включва атаки в Иран, Еспър намекна, че ударите срещу самата милиция са приоритет. "Няма да махам никаква опция от масата в момента, но ние сме фокусирани върху групата за която смятаме, че е извършила това в Ирак", каза той.

Тръмп коментира пред репортери в Белия дом, че не е "напълно категоричен, че това е Иран" и отказа да каже какво могат да направят САЩ. "Ще видим какъв е отговорът", каза той.

САЩ многократно и публично предупреждават, че убийството на американци в чужбина представлява червена линия, която ще предизвика реакция в САЩ. "Трябва да търсим отговорност от извършителите. Не може да стреляте по наши бази и да убивате и ранявате американци и да ви се размине", коментира Еспър.

Ракетен обстрел срещу база в Ирак – загинаха британец и двама американци

Ракетен обстрел срещу база в Ирак – загинаха британец и двама американци

10 души са ранени...

По-рано днес американският генерал Кенет Маккензи, ръководител на централното командване на военните, отбеляза, че само за подкрепяният от Иран "Катаиб Хизбула" е известно, че са извършвали подобно нападение в миналото.

"Докато ние все още разследваме нападението, ще отбележа, че иранската прокси група Катаиб Хизбула е единствената група, за която е известно, че преди е провеждала косвено ракетно нападение от този мащаб срещу американските и коалиционните сили в Ирак", каза Маккензи при изслушване в Сената на САЩ.

Служител на САЩ, говорейки при условие за анонимност, заяви, че общо 30 ракетите са изстреляни от камион и че само 18 от тях са паднали в базата в Ирак.

Марк Мили коментира, че камионът е представил доказателства за отговорните лица. "Имаме добра индикация въз основа на криминалистиката откъде е атаката, кой е извършил стрелбата и така нататък и така нататък", каза Мили и добави, че "сериозно уверени сме, че знаем кой е извършил това."

В знак на безпокойство, че напрежението между САЩ и Иран може да стигне до открит конфликт, Конгресът на САЩ прие законодателство, с което ограничава военните правомощия на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран.

И Конгресът гласува за ограничаване на военните правомощия на Тръмп

И Конгресът гласува за ограничаване на военните правомощия на Тръмп

Да не започва самоволно военни действия в Иран...