Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело за клевета срещу CNN, като иска обезщетение в размер на 475 млн. долара, съобщи АП.

"Телевизията не само представя ищеца в негативна светлина и игнорира цялата положителна информация за него, но и CNN се опитва да използва огромното си влияние като предполагаемо "надежден" източник на новини, за да очерни ищеца в съзнанието на своите зрители и читатели, за да му нанесе политическо поражение", се казва в документа, който е подаден във федералния съд във Флорида.

Според иска "кулминацията е, че CNN си приписва заслугата за "елиминирането на Тръмп" на президентските избори през 2020 г."

Мнозинството американци не искат втори мандат за Тръмп

Мнозинството американци не искат втори мандат за Тръмп

Според ново проучване на общественото мнение

Адвокатите на Тръмп твърдят в документа, че "подривната кампания на CNN за клевети и обиди срещу ищеца се е засилила през последните месеци, тъй като CNN се опасява, че ищецът ще се кандидатира за президент през 2024 г."

The Hill отбелязва, че за да докажат клевета, правителствените служители и други публични фигури трябва да представят доказателства, че журналистите са действали с действителна злоба или открито пренебрежение към истината в своите репортажи. На практика това е много трудно да се докаже в САЩ. Вестник "Ню Йорк таймс" например не е губил дело за клевета в продължение на повече от 50 години.

Байдън води пред Тръмп с 6%

Байдън води пред Тръмп с 6%

Ако президентските избори, насрочени за 2024 година, се проведат сега

Още докато беше на поста си, Тръмп разкритикува онези американски медии, които се смятат за близки до Демократическата партия, и ги нарече "фалшиви новини".