Президентът на САЩ Джо Байдън води пред предшественика си Доналд  Тръмп с 6 процента подкрепа сред избирателите в страната. 

Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение на Yahoo News-YouGov, публикувано в сряда.

48 процента от регистрираните гласоподаватели казаха, че биха гласували за Байдън, "ако изборите за президент, насрочени за 2024 г. се проведат днес". 42 процента биха гласували за Тръмп.

Тръмп обвини Байдън в злоупотреба с власт

Тръмп обвини Байдън в злоупотреба с власт

След като ФБР претърси дома му за секретни документи

Байдън имаше преднина от 3 процента в хипотетичния реванш през 2020 г. в подобно проучване през август. Подкрепата на Тръмп беше стабилна и в двете проучвания.

Нарастващата преднина на президента пред неговия предшественик идва след речта на Байдън "Душата на нацията" миналата седмица. По време на рядкото политическо обръщение в най-гледаното време Байдън критикува Тръмп и неговите поддръжници на "Да направим Америка отново велика" като опасност за демокрацията.

Рейтингите на одобрение на Байдън също се покачват обратно от рекордно ниски нива по-рано тази година на фона на поредица от законодателни победи за демократите и намаляващите цени на бензина. Новото проучване установи, че президентът е одобряван от 43 процента сред регистрираните избиратели.

Повече демократи казват, че Байдън трябва да се кандидатира отново, което е обрат на резултатите от август.

Миналия месец 43 процента от демократите казаха, че Байдън не трябва да се кандидатира за преизбиране, докато 35 процента казаха, че трябва. В последното проучване 30 процента от демократите казаха, че не трябва, а 44 процента казаха, че трябва.

Байдън разяснява речта си: "Не смятам, че поддръжник на Тръмп може да е заплаха"

Байдън разяснява речта си: "Не смятам, че поддръжник на Тръмп може да е заплаха"

MAGA републиканците не зачитат Конституцията и не вярват във върховенството на закона, смята Байдън

Демократите също изпреварват републиканците с 5 пункта при гласуване за Конгреса, като 45 процента от регистрираните гласоподаватели казват, че биха гласували за хипотетичния кандидат на демократите, а 40 процента казват, че ще подкрепят републиканеца.

В същото време, само 24 процента от регистрираните гласоподаватели казаха, че Байдън трябва да се кандидатира за преизбиране. Петдесет и девет процента казаха, че не трябва да го прави, а останалите не са сигурни. За разлика от тях, 29 процента казват, че Тръмп трябва да се кандидатира през 2024 г., докато 60 процента казват, че не трябва.

Проведено от 2 до 6 септември, проучването включва 1634 възрастни американци, подбрани по пол, възраст, раса, образование, статут на регистрация на избиратели и президентски вот през 2020 г. 

Припомняме, че последният скандал, в който бяха забъркани двамата президенти, бе заради претъсването от ФБР на къщата на Тръмп в Мар-а-Лаго. То бе с цел да издири и изземе документи с класифицирано съдържание, които експрезидентът няма право да държи. 

Тръмп обаче обвини Байдън в злоупотреба с власт. 

Според него, на Байдън е било помогнато от службите, за да спечели изборите. 

Самият Тръмп обаче като президент нареждаше да се разследват Хънтър Байдън и Хилъри Клинтън.