Търговският дефицит спадна с над 50 млрд. долара, което допринесе с един пункт към брутния вътрешен продукт (БВП). Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Тръмп добави, че всеки пункт от БВП се равнява на 3 трлн. долара и 10 млн. работни места.

Американският държавен глава подчерта, че САЩ са на път да постигнат "най-добрата икономика за последните 13 години". Тръмп също така изтъкна, че страната може да "надмине 3 процента ръст тази година".

По-рано Бюрото за икономически анализи обяви, че БВП на САЩ е нараснал с 4,1 процента на годишна база, което е най-много от третото тримесечие на 2014 г. насам.

В изказването си за състоянието на икономиката на САЩ американският държавен глава подчерта, че данните за безработицата, особено за малцинствените групи, са достигнали най-ниските равнища от десетилетия, а в някои случаи, като американците от азиатски произход и афроамериканците, най-ниските в историята. Тръмп също така посочи , че безработицата сред жените е най-ниската от 65 години, докато за запасняците този процент е най-нисък през последните 18 години.

Позитивната тенденция в икономиката, отбеляза Тръмп, се проявява чрез нарастващите заплати в производството, по-голямото доверие на потребителите и бизнеса и завръщането на големи инвестиции в страната. Като пример президентът изтъкна Apple и заяви, че технологичният гигант планира да инвестира 230 млрд. долара в САЩ, вместо да ги изнесе в други страни.

Той също така твърди, че в Америка са били създадени 400 хил. работни места в областта на производството, като в голяма степен това било заради политиката на "крути мерки срещу злоумишлените търговски практики" от други страни, имайки предвид политиката на предоговаряне на търговски споразумения или повишаването на митата върху продукти, идващи от страни, с които Америка има търговски дефицит.