Бившият американски държавен секретар Джон Кери, който беше водеща фигура в предишната администрация на Барак Обама по сключването на ядреното споразумение с Иран, отново беше атакуван от американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп написа в профила си в "Туитър" рано сутринта източно американско време, че "Джон Кери не може да преодолее факта, че имаше шанс и го проигра! Стой далеч от преговорите, Джон, вредиш на страната си!"

Атаката на Тръмп дойде, след като Кери предупреди по-рано днес, че върви "нова надпревара във въоръжаването" и застрашава други договори за ограничаване на оръжията.

Кери говори в Милано, преди планираното обявление довечера на Тръмп за това дали ще изтегли САЩ от ядреното споразумение между Техеран и световните сили.

Кери заяви по време на конференция, посветена на иновациите в областта на храните, че "опасно, ние се намираме днес с определени хора, които говорят за ново състезание в областта на въоръжаването" и че парите, които ще струва това, "трябва да отидат за здраве и за строителството на училища, инфраструктура и бъдеще, вместо да се разработват оръжия".

Тръмп обвини Джон Кери за лошата сделка с Иран
Обновена

Тръмп обвини Джон Кери за лошата сделка с Иран

САЩ нямат нужда от незаконната сенчеста дипломация на Джон Кери

Той подчертал, че действията излагат на опасност както Договора за ядрените сили със среден обсег, така и Договора за намаляване на стратегическите оръжия, които сложиха край на американско-съветската надпревара във въоръжаването.

Тръмп нападна Кери и вчера след информации в медиите, че бившият държавен секретар провежда тиха дипломация в полза на ядрената сделка с Иран.

Тръмп написа в "Туитър": "САЩ не се нуждаят от евентуална незаконна сенчеста дипломация на Джон Кери за много лошо договорената сделка с Иран. Той беше този, който създаде тази БЪРКОТИЯ на първо място!".