Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че китайски стоки на стойност 50 млрд. долара ще бъдат обект на 25 процента вносни мита.

В изявление, публикувано днес, Тръмп заплашва Пекин с още мита в случай, че той реши да въведе контрамерки.

Китай бесен, след като Тръмп удари с мита китайски внос за 50 млрд. долара

Китай бесен, след като Тръмп удари с мита китайски внос за 50 млрд. долара

Китай се зарече да реагира бързо

Тръмп защити решението си, настоявайки, че то е взето "в светлината на кражбата на Китай в областта на интелектуалната собственост и технологиите и другите негови нечестни търговски практики", като добави, че митата ще засегнат китайски продукти, "които съдържат индустриално значими технологии".

Държавният глава на САЩ коментира, че митата били "от съществено значение за предотвратяване на по-нататъшни нелоялни прехвърляния на американски технологии и интелектуална собственост към Китай, което ще защити американските работни места". 

"САЩ не могат повече да търпят загубата на нашите технологии и интелектуална собственост чрез нечестни икономически практики", добави Тръмп. 

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър отбеляза, че въвеждането на митата ще започне на 6 юли, като мярката ще засегне 1 102 китайски продукти.

Индия налага мита срещу 20 продукта от САЩ

Индия налага мита срещу 20 продукта от САЩ

Ответна мярка срещу действията на Тръмп

По-рано днес Китай предупреди, че ще реагира незабавно на американски мита с ответни мерки, ако решението на Вашингтон е в ущърб на интересите на Китай.