Китай се зарече да реагира бързо, в случай, че новите мита на САЩ, насочени към китайския внос, навреждат на интересите на Пекин. Това обяви говорителят на китайското външно министерство, съобщават световните осведомителни агенции.

Белият дом ще публикува пълния списък на китайските стоки, които ще бъдат ударени с мита, по-късно през деня. Според информации в медиите САЩ първоначално са планирали да наложат мита върху 1300 китайски продукта, но са решили да ограничат списъка до между 800 и 900 продукта.

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

Новите мита на стойност 2,8 млрд. евро трябва да влязат в сила "през следващите дни"

През април търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър разкри предварителен списък на китайски вносни стоки, които ще бъдат засегнати от мита, който включваше продукти, използвани в роботиката, информационните технологии и космическата индустрия.

Междувременно Китай вече предупреди, че ще се откаже от предоговарянето на търговско споразумение с Вашингтон в случай, че митата бъдат наложени.

По-рано днес българско време американският президент Доналд Тръмп реши да наложи вносни мита върху китайски продукти, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на запознати с детайлите на неговата по-ранна среща със съветници снощи.

Според информацията митата обхващат китайски стоки на стойност около 50 млрд. долара.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

До 15 юни САЩ ще публикуват списък с китайски стоки