Европейският съюз е взел единодушно решение да одобри ответни търговски ограничения срещу американски стоки, включително широка гама от потребителски продукти, в отговор на решението на Вашингтон да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Общността, съобщава "Франс прес", цитирайки източници, запознати с въпроса.

ЕС очаква САЩ да наложат мита върху внос на европейски автомобили

ЕС очаква САЩ да наложат мита върху внос на европейски автомобили

Ответните мита на Брюксел влиза през следващата седмица

Новите мита на стойност 2,8 млрд. евро трябва да влязат в сила "през следващите дни", по-рано от обявеното преди това, изтъкнал анонимният източник.

По-рано през месеца заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обяви, че "пропорционалните" мерки ще бъдат предприети през юли. Представителят на Брюксел добави, че Световната търговска организация (СТО) е била уведомена за решението.

Гневни финансови министри от Г-7 удрят по масата срещу митата на САЩ

Гневни финансови министри от Г-7 удрят по масата срещу митата на САЩ

Френският финансов министър предупреди, че се задава търговска война

Митата на САЩ върху стоманата и алуминия (съответно 25 и 10 процента) официално влязоха в сила на 1 юни, след като Брюксел не успя да гарантира постоянно освобождаване чрез преговори. Европейските лидери многократно критикуваха политиката на Вашингтон, наричайки я "протекционистка" и "незаконна".