Държавният секретар на щата Канзас, републиканецът Крис Кобак, който е автор на сурови антиимиграционни закони и съветник на новоизбрания президент Доналд Тръмп, обяви, че новата американска администрация може бързо да пристъпи към строеж на стена по границата с Мексико, без да иска съгласието на Конгреса, съобщава "Ройтерс".

Кобак е участвал в писането на сурови антиимигрантски закони в щата Аризона и на други места и твърди, че е член на екипа на Тръмп, подготвящ прехода на властта.

По думите му, политическите съветници на Тръмп ще му предложат да бъде възстановена регистрацията на имигрантите от мюсюлмански държави

Самият Тръмп е заявявал неведнъж в предизборната кампания, че според него мюсюлманите, влизащи в САЩ, трябва да бъдат подлагани на най-обстойна проверка, за да бъде защитена националната сигурност. За тази цел групата съветници по имиграционната политика може би ще препоръчат възстановяване на националния регистър на имигрантите и гостите, влизащи с визи в САЩ от страни, където действат екстремистки групировки.