Американският президент Доналд Тръмп започна кампания от Туитър срещу лотарийната система за получаване на визи. 

"Терористът дойде в нашата страна чрез така наречената програма за лотарии за виза", Тръмп коментира, че иска основание за заслуги.

"Ние се борим усилено за имиграция, основана на заслуги, без повече демократични лотарийни системи. Трябва да сме много по-строги (и по-умни)", допълни той.

Според Доналд Тръмп това са европейски проблеми, а сенатор Чък Шумер, помага за внасянето на тези европейски проблеми. Американският президент иска да спре "тази лудост".

Изказването на Тръмп е вследствие на атака, при която мъж гази и стреля по пешеходци в Ню Йорк. Осем души бяха убити, сред които 5-ма аржентинци и белгийска гражданка.

29-годишният нападател е прострелян от полицията, когато напуска колата си и е задържан. Медии коментира, че това е Сайфуло Саипов, узбекски имигрант, пристигнал в САЩ през 2010 г. Длъжностни лица съобщават, че това е терористична атака.

Заподозряният е в болница. Намерена е бележка в камиона, която се позовава на така наречената "Ислямска държава", посочват източници на полицията, цитирани от американските медии. Сайфуло Саипов е арестуван и в Мисури миналата година заради глоба.

Тръмп засилва мерките за проверки и издирване след атаката в Ню Йорк

Тръмп засилва мерките за проверки и издирване след атаката в Ню Йорк

Нюйоркчани са силни, Нюйоркчани са устойчиви и духът ни никога няма да бъде сломен, коментира кметът на Ню Йорк

Припомняме, през август Доналд Тръмп обяви нов план за имиграцията в САЩ. Документът предвижда промяна на правилата за получаване на Зелени карти. Този конкурентен процес за кандидатстване ще облагодетелства кандидати, които говорят английски, разполагат с финансови средства, за да се издържа и покажат умения, които ще бъдат от полза за нашата икономика, обеща Доналд Тръмп.

Законът ще намали верижната миграция и ще замени сегашната схема с точка в система за получаване на Зелени карти, закани се американският президент.