Американският президент Доналд Тръмп ще прекара коледните празници в Белия дом, а не в имота си Мар-о-Лаго във Флорида, където обикновено отива на почивка. Това съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

"Поради спирането на работата на правителството, президентът Тръмп ще остане във Вашингтон, а първата дама ще се върне от Флорида, за да могат да прекарат Коледа заедно", каза Сара Сандърс.

Тръмп се надява шътдаунът да бъде избегнат

Тръмп се надява шътдаунът да бъде избегнат

Все по-вероятно е обаче правителството да остане без финансиране

В петък членовете на Демократическата партия в Сената и администрацията на Тръмп не успяха да се споразумеят за документ, който временно да удължи финансирането за федералното правителство поради разногласия относно изграждането на стена на американско-мексиканската граница. В резултат на това администрацията частично е спряла работата си. Както се очакваше, дискусиите в Сената относно държавното финансиране ще продължат не по-рано от 27 декември, когато депутатите ще се върнат от коледните празници.

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството
Обновена

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството

Споразумението трябва да получи и одобрението на Камарата на представителите

Около една четвърт от правителството сега остава без финансиране, по-специално Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Министерството на вътрешната сигурност. За други правителствени агенции, Конгресът предварително одобри разпределението на средствата до края на септември 2019 г.

Сенатът без споразумение, шътдаунът все по-вероятен

Сенатът без споразумение, шътдаунът все по-вероятен

Въпреки преговорите, демократите не бяха убедени да гласуват финансирането

Най-малко до четвъртък около 420 хиляди служители на държавни институции ще работят без заплащане, въпреки че впоследствие ще могат да получат обезщетение. Други 380 хиляди души бяха изпратени в неплатен отпуск.