Сенатът на САЩ все още не постига съгласие за бюджета след инфарктни преговори в петък, с които да се предотврати опасността правителството да спре работа заради липса на финансиране, съобщиха световните информационни агенции.

Вероятно шътдаунът няма бъде избегнат, но преговорите продължават и сенаторите предупредиха, че президентът Доналд Тръмп ще се нуждае от по-голяма подкрепа.

Документът все пак не получи нужните 60 гласа. До полунощ местно време остават броени часове, през които се правят опити за напредък.

Споразумението трябва да получи и одобрението на Камарата на представителите.

Републиканците и демократите в Сената постигнаха по-рано компромис за финансирането на администрацията. Това стана след среща на високопоставени политици от двете партии в Капитолия.

Инфарктни преговори в Сената за финансирането на администрацията

Инфарктни преговори в Сената за финансирането на администрацията

Намерен е компромис до 8 февруари 2019 г.

Постигнатото споразумение предвижда финансиране на федералното правителство до 8 февруари 2019 г.

Документът трябваше да бъде гласуван в Сената. След това споразумението трябва да бъде одобрено от Камарата на представителите, за да се избегне частично спиране на администрацията, което може да стане факт в петък привечер на 21 декември 2018 г.

Припомняме, че точно една година след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, САЩ обявиха частично затваряне на администрацията на 20 януари 2018 г. До тази мярка се стигна след провала на ключовото гласуване на бюджета в Конгреса.

Кризата е известна като "shutdown" на администрацията и беше 21-ата от този тип от 1981 г. насам. Този "шътдаун" беше и първият след октомври 2013 г.

Тогава кризата продължи 16 дни, засегна 850 000 служители и бяха загубени 6,6 млн. работни дни, които обаче по-късно бяха платени със задна дата.

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри 5,7 млрд. долара за стена с Мексико

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри 5,7 млрд. долара за стена с Мексико

Сега обаче Сенатът има думата по темата

Демократите използват противоречията около бюджета, за да убедят общественото мнение, че републиканците не са способни да управляват. От своя страна управляващата Републиканска партия и президентът Доналд Тръмп показват, че няма да преговарят, преди да се намери трайно решение за финансирането на строежа на оградата по границата с Мексико.