Републиканците и демократите в Сената постигнаха компромис за финансирането на администрацията. Това стана след среща на високопоставени политици от двете партии в Капитолия, съобщи АП.

Постигнатото споразумение предвижда финансиране на федералното правителство до 8 февруари 2019 г.

Сенатът гласува споразумението, край на шътдауна

Сенатът гласува споразумението, край на шътдауна

Временният бюджет ще позволи на институциите да работят отново

Документът трябва да бъде гласуван в Сената. След това споразумението трябва да бъде одобрено от Камарата на представителите, за да се избегне частично спиране на администрацията, което може да стане факт в петък привечер на 21 декември 2018 г.

Припомняме, че точно една година след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, САЩ обявиха частично затваряне на администрацията на 20 януари 2018 г. До тази мярка се стигна след провала на ключовото гласуване на бюджета в Конгреса.

Тръмп отива в Давос и при "шътдаун"

Тръмп отива в Давос и при "шътдаун"

Въпреки че правителството ще остане без финансиране

Кризата е известна като "shutdown" на администрацията и беше 21-ата от този тип от 1981 г. насам. Този "шътдаун" беше и първият след октомври 2013 г. Тогава кризата продължи 16 дни, засегна 850 000 служители и бяха загубени 6,6 млн. работни дни, които обаче по-късно бяха платени със задна дата.

Безработицата в САЩ се качи заради "шътдауна"

Безработицата в САЩ се качи заради "шътдауна"

Назначените лица са два пъти повече

Демократите използват противоречията около бюджета, за да убедят общественото мнение, че републиканците не са способни да управляват. От своя страна управляващата Републиканска партия и президентът Доналд Тръмп показват, че няма да преговарят, преди да се намери трайно решение за финансирането на строежа на оградата по границата с Мексико.