Броят на новонаетите лица в САЩ нараства с 204 хил. през октомври, независимо от това, че през по-голямата част от миналия месец, правителството беше в. т.нар шътдаун и редица държавни предприятия преустановиха дейности.

Назначените лица са два пъти повече от прогнозираното от експертите, пише MarketWatch, като това се дължи основно на повишаването на заетостта в частния сектор.

Новите данни за предходните два месеца - септември и август сочат, че броят на наетите лица е нараснал с 60 хил. над първоначално обявените, показват данните на Министерството на труда в САЩ.

Коефициентът на безработица в страната обаче е нараснал с 0.1% процентен пункт до 7.3%. От MarketWatch обясняват, че причината за това са статистически методологии, които отчитат неработещите служители в затворените администрации като незаети.

Най-голям брой наети лица има в магазините за търговия на дребно, баровете и ресторантите предимно заради предстоящите коледни празници.

Министерството на труда посочва, че средното почасово възнаграждение в САЩ е нараснало с 2 цента през октомври до 24.10 долара при средна продължителност на работната седмица от 34.4 часа.