Директорът на Службата за управление и бюджет Мик Мълвейни заяви на брифинг в Белия дом, че администрацията на бившия президент на страната Барак Обама използва като оръжие спиране работата на правителството през 2013 г., информират агенции.

Припомняме, американското правителство може да спре работа, ако днес Сенатът не приеме законопроект за финансирането му.

Правителството на САЩ на ръба да "пусне кепенците"

Правителството на САЩ на ръба да "пусне кепенците"

Демократите може би са събрали мнозинство да блокират законодателството

Представителят подчерта, че администрацията на Доналд Тръмп разглежда казуса "много различно".

Мълвейни категорично обяви, че Белият дом не иска правителството да спре работа заради липса на пари, но лидерът на опозицията в горната камара на Конгреса Чък Шумър настоява да не се отпускат средства. Директорът на службата добави, че предишната администрация е можела да направи така, че спирането на работата на правителството да е било с "много по-малък ефект", но тя е предпочела друго.

Според Белия дом демократите блокират процеса.

Правителството на САЩ на път да остане без пари

Правителството на САЩ на път да остане без пари

За днес е запланувано гласуване в Сената

Тръмп активно работи за отпускане на финансиране, каза още Мълвейни и допълни, че през последните дни американският лидер е разговарял с конгресмени и сенатори.

Междувременно стана ясно, че държавният глава е отменил пътуването си до Флорида.

Демократите притискат републиканците да приемат решение за DACA - политика за нелегалните имигранити, пристигнали в страната като деца, докато републиканците настояват за прокарване на имиграционна реформа.

Единствената причина демократите в Сената на САЩ да са против законопроекта на републиканците за финансиране на правителството е свързана с това, че те искат да включат в законодателството за имиграцията програмата DACA, обяви Мълвейни, който припомни, че програмата изтича на 5 март.