Американският президент Доналд Тръмп навярно обмисля възможността да замени държавния секретар Майк Помпео на поста му заради вероятността дипломатът да се кандидатира за място в Сената на националните избори през 2020 г., съобщава "Вашингтон поуст".

Тръмп, без да знае какво ще се случи, е започнал да обмисля имена със законотворци и държавни служители за възможен наследник на Помпео, съобщава журналистът Джош Роджин по информация на трима души, които са говорили с държавния глава.

Според изданието Помпео е заявил, че няма да се бори за място в Сената, но хора от обкръжението му твърдят, че държавният секретар все още не е взел окончателно решение.

Тръмп подкрепя Помпео за Сената

Тръмп подкрепя Помпео за Сената

Лесно ще спечели в Канзас, убеден е държавният глава

Това не попречи да възникне едва прикрито вътрешно съревнование кой да го наследи, пише Роджин.

Едно от най-често спряганите имена като възможни наследници на Помпео е това на съветника по национална сигурност Робърт О'Брайън, който е на настоящия си пост от септември.

По думи на Роджин самият Помпео "силно се възхищава" на О'Брайън.

Друг възможен кандидат е настоящият финансов министър Стивън Мнучин - един от любимците на Тръмп. Сред спряганите имена са и това на сегашният посланик в Германия Ричард Гренел, както и на представителят на САЩ за Иран Брайън Хук.

Помпео се оттегля, за да се бори за Сената?

Помпео се оттегля, за да се бори за Сената?

Все още няма официално потвърждение