Държавният секретар на САЩ Майк Помпео планира да напусне поста си, за да се кандидатира за място в Сената на САЩ от щата Канзас през следващата година, предаде "Спутник".

Помпео обмисля да запази поста си поне до началото на пролетта на 2020 година. Това са съобщили три високопрофилни източника, запознати с плановете му.

Сред причините за евентуална оставка на Помпео може да бъде продължаващо разследване за импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, което се смята за риск за политическия имидж.

Помощниците на Помпео обаче отрекоха плановете му да подаде оставка.

"Секретар Помпео е фокусиран единствено върху изпълнението на външнополитическите цели на президента Тръмп и изпълнението на мисията за американския народ в Държавния департамент. Всеки, който твърди друго, просто греши ", каза източник, близък до Помпео, цитиран от Time.

Според Time, позовавайки се на източници, Тръмп обвинява Помпео, че не е успял да го защити и да овладее служители на Държавния департамент, които са отправили обвинения към демократични следователи за сделките на Тръмп с Украйна.