Рейтингът на одобрение на Доналд Тръмп преди встъпването му в длъжност е по-лош в сравнение с който и да е от скорошните му предшественици на поста във всякакво отношение, показва социологическо допитване.

"Галъп" измерва рейтингите на одобрение преди инаугурацията от 1992 година насам, като това позволява сравненията между четирима новоизбрани президенти (Бил Клинтън, Джордж У. Буш, Барак Обама и Тръмп).

Рейтингът на Тръмп е 40 процента, което е най-ниското одобрение в сравнение с тримата си предшественици (Обама е имал 78% рейтинг преди да влезе в Белия дом през 2009 г.), докато повече хора не го одобряват отколкото го одобряват.

Разликата между рейтинга на одобрение на Тръмп сред демократите и републиканците е най-голямата от всички скорошни новоизбрани президенти. Проучването на "Галъп", в което са участвали 1 032 души, показва, че само 8 процента от демократите одобряват новия президент, докато неговият рейтинг сред републиканците възлиза на 82 процента.

През 2001 г. Джордж У. Буш се радваше на 97 процента одобрение сред републиканците, докато и Обама, и Клинтън са имали одобрението съответно на 95 и 92 на сто от демократите преди да встъпят в длъжност.

В отговор на социологическото плоучване Тръмп написа в "Туитър", че рейтингите били нагласени.