Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че американските законодатели трябва да разследват операцията по изтеглянето на американските войски от Афганистан. Това се казва в изявление на републиканците, цитирано от АП.

Тръмп вярва, че Конгресът на САЩ трябва да създаде специална "комисия за разследването на неуспешното изтегляне на войски от Афганистан". Според него е необходимо "да се разбере какво се е объркало, защо са загинали толкова много войници и защо талибаните са разполагали с толкова много пари под формата на оръжия и военна техника. "

"Няма съмнение, че трябва да се проведе разследване по този въпрос", подчерта Тръмп. В същото време бившият президент смята, че подобни изследвания биха имали повече смисъл от дейностите, извършвани от специална комисия на Камарата на представителите на САЩ за разследване на щурмуването на Капитолия на 6 януари.

Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан

Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан

Те стават заместници във важни министерства

Политическите противници на настоящия президент на САЩ Джо Байдън критикуват процеса на изтегляне на американските сили от Афганистан и евакуация на американци, граждани на други държави и афганистански бежанци оттам. След атентата на 26 август на летището в Кабул, при който загинаха повече от 200 души, включително 13 американски военни, няколко влиятелни републиканци призоваха за оставка или импийчмънт на Байдън.

След обявяването от САЩ през пролетта на 2021 г. за решението да изтеглят въоръжените си сили от Афганистан, радикалните талибани започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август те влязоха в Кабул без бой, а афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. На 6 септември движението обяви установяването на контрол над цялата афганистанска територия, а на 7 септември обяви състава на временното правителство.