Талибаните, управляващи Афганистан, обявиха днес няколко назначения на високи постове, като назначиха двама полеви командири ветерани от южните части на движението за заместници във важни министерства, информира "Ройтерс".

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид уточни, че молла Абдул Каюм Закир ще бъде заместник-министър на отбраната, докато Садр Ибрахим е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Очакваше се и двамата мъже да заемат важни позиции в новото правителство, но нито един от тях не беше посочен в списъка с министрите, обявен този месец.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

Двамата бяха идентифицирани в доклади на ООН като полеви командири, лоялни към бившия главатар на талибаните молла Ахтар Мансур, които са притискали ръководството да засили войната срещу подкрепяното от Запада правителство.

Назначенията допълват списъка от хардлайнери в основната група министри, която включваше фигури като Сираджудин Хакани, ръководител на екстремистката мрежа "Хакани", обвинявана за поредица от атаки срещу цивилни цели.

Но назначенията също така отразяват загрижеността на талибаните за осигуряване на единство чрез балансиране на регионалните и личните различия, които се появиха при преминаването на движението от военна партизанска сила към администрация в мирно време.

Блинкън: Правителството на талибаните трябва да докаже, че заслужава подкрепа

Блинкън: Правителството на талибаните трябва да докаже, че заслужава подкрепа

Спират чартърни полети за евакуация…

Според доклад на Съвета за сигурност на ООН от юни и Закир, и Садр са командвали значителни свои сили, наречени махаз, които традиционно са действали в няколко провинции.

Те бяха смятани за толкова влиятелни и независими, че имаше опасения сред ръководството, че това може да разпали напрежението във връзка с лоялността на определени групи, особено в южната и югозападната част на страната.

Закир, бивш арестант във военния затвор на САЩ в залива Гуантанамо в Куба, е бил близък сътрудник на покойния основател на талибаните молла Омар. Той беше заловен, след като предвождани от САЩ сили доминираха в Афганистан през 2001 г. и беше затворен в Гуантанамо до 2007 г. според информации в медиите.

Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

Размяна на остри реплики…

Той беше освободен и предаден на афганистанското правителство и масово се очакваше да стане министър на отбраната в новото правителство, преди синът на молла Омар, молла Мохамед Якуб, да бъде назначен на поста.

Садр, бивш ръководител на талибанската военна комисия от южната провинция Хелманд, ще бъде заместник на Сираджудин Хакани, чието семейство идва от източните погранични райони с Пакистан.

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Дестабилизирали страната с говорене за съпротива, етнически права и демокрация