Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че новото правителство в Афганистан, обявено от талибаните, не отговаря на дадените от тях обещания и че каквато и да било легитимност или подкрепа за тяхното управление трябва да бъде заслужена, съобщи Reuters.

Изявлението беше направено при посещението на Блинкън в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия, която пое функциите на транзитен пункт при евакуацията от Афганистан на американски граждани и афганистанци, които са работили със западните страни.

От думите му стана ясно, че САЩ се опитват да евакуират от Афганистан с чартърни полети американци и афганистанци, които искат да напуснат страната, но талибаните не позволяват на самолетите да излетят. Той призова талибаните да позволят осъществяването на такива полети.

САЩ обявиха, че няма да признаят официално правителството на талибаните - всички постове в него бяха заети от високопоставени членове на ислямисткото движение, а новият вътрешен министър фигурира в списъка за издирваните от САЩ терористи.

Изпълняващ длъжността премиер на Афганистан е молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001, когато те управляваха страната.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар