Считаният за фаворит за номинация на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп спечели в понеделник президентските събрания на републиканците и в щата Северна Дакота, съобщава "Ройтерс". 

Това показва прогноза на Edison Research.

Победата му идва преди известния като Супервторник 5 март, когато се очаква той допълнително да засили контрола си върху партийната президентска номинация. Тогава 15 щата на САЩ гласуват в най-големия ден в първичния календар.

В Северна Дакота бившият президент Тръмп лесно победи Ники Хейли, последният му останал съперник за републиканската президентска номинация. 

Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

След като редица щати използваха 14-та поправка, за да го спрат

Бившият посланик на ООН Хейли спечели първия си конкурс за номиниране в неделя, първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия, но Тръмп спечели първите осем конкурса и се очаква да проведе почти всички останали състезания напред.

Тръмп е съсредоточен върху вероятния реванш на изборите през ноември с президента на САЩ Джо Байдън, демократ. Там републиканецът ще се бори за преизбиране. 

Припомняме, че ден по-рано Тръмп постигна и друга, този път юридическа победа. 

Върховният съд на САЩ забрани на отделните щати да дисквалифицират кандидати според конституционна разпоредба, включваща бунт, и отменяйки изключването му от Колорадо от гласуването.

Съдиите единодушно отмениха решение от 19 декември на върховния съд на Колорадо да спре бившия президент от първичното гласуване на републиканците.

Щатският съд постанови, че 14-та поправка на конституцията на САЩ го лишава от право да заема отново публична длъжност, тъй като Тръмп е участвал в подстрекаване на нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

Съдиите постановиха обаче, че само Конгресът може да наложи разпоредбата срещу федерални служители и кандидати.

Тръмп нарече Ники Хейли слаб опонент

Тръмп нарече Ники Хейли слаб опонент

Бившият президент обеща голяма победа на Супер вторника

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!", написа Тръмп в социалната си медийна платформа веднага след решението.