Върховният съд на САЩ ще реши дали бившият президент Доналд Тръмп може да бъде изключен от гласуването след обвиненията срещу него, че е опита да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Така съдът  директно се намесва и в президентската кампания през 2024 г., съобщава АП. 

Съдиите признаха необходимостта от бързо вземане на решение, тъй като гласоподавателите скоро ще започнат да гласуват на първичните президентски избори в цялата страна. Съдът се съгласи да разгледа обжалването на Тръмп по дело от Колорадо, произтичащо от ролята му в събитията, които кулминираха в атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Аргументите ще се проведат на 8 февруари, по време на обичайно почти месечната зимна ваканция за съдиите.

Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Въпреки опитите да бъде спрян

Съкратената времева рамка може да позволи на съда да вземе решение преди Супер вторника на 5 март.

Тръмп, говорейки на предизборно събитие в Айова, каза: "Всичко, което искам, е да са честни. Просто се надявам, че ще бъдат справедливи. "

Съдът ще разгледа за първи път 14-та поправка, забраняваща на участвали в бунт, да заемат публични длъжности. Поправката е приета през 1868 г. след Гражданската война. Тя е бил използван толкова рядко, че най-висшият съд на нацията не е имал преди това повод да я тълкува.

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Поддръжници предупредават, че мотивите за отказа на властите могат да се използват след това многократно за чисто политически цели

Припомняме, че Върховният съд на Колорадо, с 4 гласа "за" срещу 3 гласа "против", постанови миналия месец, че Тръмп не трябва да участва в първичното гласуване на републиканците - за първи път 14-та поправка беше използвана, за да забрани кандидат за президент от гласуването.

Тръмп отделно обжалва пред щатския съд решението на държавния секретар от Демократическата партия в Мейн, Шена Белоус, че той няма право да участва в гласуването в този щат заради ролята си в атаката на Капитолия. Решенията както на Върховния съд на Колорадо, така и на държавния секретар на Мейн са отложени, докато обжалванията не бъдат разгледани.

Решението на Върховния съд да се намеси, за което призоваха и двете страни, е най-прякото участие в президентски избори след Буш срещу Гор през 2000 г., когато консервативното мнозинство на практика реши изборите за републиканеца Джордж Буш. От този състав на съда остава само съдия Кларънс Томас.

Трима от деветте съдии във Върховния съд бяха назначени от Тръмп, въпреки че многократно са се произнасяли срещу него по различни дела.

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Стара законова разпоредба лиши бившия президент от право на участие

Хиляди щурмуваха Капитолия в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън над Тръмп през 2020 г.

Въпреки всички правни проблеми, той все още е фаворит на републиканците. По всички обвинения той се обяви за невинен.