Адвокатите, представляващи група избиратели от Колорадо, са готови да изнесат заключителни аргументи в сряда в дело, което иска да дисквалифицира бившия президент Доналд Тръмп от изборите в щата през следващата година заради ролята му в щурма на Капитолия 6 януари 2021 година.

Гласоподавателите се стремят да използват 14-та поправка на конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица, участвали в "въстание или бунт", да заемат публични длъжности, за да аргументират, че Тръмп няма право да се кандидатира за президент през 2024 г. Разпоредбата е ратифицирана през 1868 г. след Гражданска война в САЩ.

Случаят представлява тест за правни опити да се използва 14-та поправка за блокиране на кандидатурата на Тръмп. Това е първият подобен случай, който се разглежда на съд.

Гласоподавателите, представлявани в случая от наблюдателската група Граждани за отговорност и етика във Вашингтон (CREW), обвиниха държавния секретар на Колорадо, висш служител на изборите в щата, в опит да блокират включването на Тръмп в бюлетината. Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците, за да се противопостави на президента демократ Байдън на изборите в САЩ през 2024 г.

Адвокатите по делото в сряда ще направят последното си представяне пред съдията от окръжния съд в Колорадо Сара Уолъс, която ще вземе решение по делото след едноседмичен процес, който включва показания на американски законодатели, правни експерти и републикански политически агенти.

Хиляди хора щурмуваха Капитолия в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън над Тръмп през 2020 г. Адвокатите на гласоподавателите се опитаха да убедят съдията, че действията на Тръмп се равняват на бунт.

Адвокатите на Тръмп отрекоха той да е подтиквал поддръжниците си към насилие и твърдят, че дисквалифицирането му от изборите би създало опасен прецедент.

Колорадо се счита за безопасен демократичен щат от безпартийни прогнозисти на изборите. Независимо дали Тръмп е в бюлетината, се очаква Байдън да спечели там. Но CREW и други активисти се стремят да поставят поредица от правни предизвикателства за допустимостта на Тръмп въз основа на формулировката на 14-та поправка.

Съдилищата в Мичиган и Минесота решиха, че Тръмп може да остане в бюлетината за републиканските първични избори в тези щати, но отказаха незабавно да решат дали отговаря на условията му за общите избори през ноември 2024 г.

Републиканците в Конгреса искат изслушване на приближени на Байдън

Републиканците в Конгреса искат изслушване на приближени на Байдън

Във връзка с обвиненията за чуждестранните бизнес сделки на семейството му