Комитетът по надзора на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ призова да дадат показания Хънтър и Джеймс Байдън, син и брат на президента Джо Байдън, съобщава CNN.

Републиканците в Камарата продължават да разследват дали президентът е извършил престъпление, подлежащо на импийчмънт, във връзка с чуждестранните бизнес сделки на семейството си.

Призовани са и бизнес партньорът на семейство Байдън Роб Уокър, както и редица други приближени.

Призовките в сряда са първият път, в който групата директно призовава членове на семейство Байдън и идват, когато републиканците от Камарата на представителите в Комисиите по надзор и правосъдие се фокусират върху списък с високопоставени интервюта, които искат да проведат, преди да приключат своето разследване за импийчмънт на президент.

Призовките, подписани от председателя на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър от Кентъки, определят изслушването на Хънтър Байдън за 13 декември, а това на Джеймс Байдън за 6 декември. За Уокър е насрочено за 29 ноември.

Но дори когато финалната им игра е на фокус, не е ясно колко време ще отнеме усилията или дали републиканците от Камарата на представителите, които ръководят усилията, ще успеят да убедят достатъчно своите колеги от Републиканската партия, че самият Байдън е извършил тежки престъпления или нарушения, което все още остава ключово препятствие .

Абе Лоуел, адвокат на Хънтър Байдън, отговори на съобщението за призовката, като го нарече "още един политически трик, целящ да отвлече вниманието от явния провал на представителя Комер и неговите съюзници от MAGA да докажат една от техните диви и вече дискредитирани конспирации за Байдън семейство."

"Въпреки това Хънтър няма търпение да има възможност, на публичен форум и в точното време, да обсъди тези въпроси с Комитета", каза Лоуел.

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Обвинения за корупция за държавния глава

Белият дом, който досега няколко пъти отхвърли разследването на Комър, публикува изявление след последния ход на панела.

"Остава малко повече от седмица, докато републиканците в Камарата може отново да тласнат страната към вредно и хаотично затваряне на правителството, най-екстремните гласове в тяхната партия като Джеймс Комър се опитват да отвлекат вниманието от повтарящите се неуспехи в управлението, написа говорителят на Белия дом Иън Самс. Вместо да използват властта на Конгреса, за да провеждат партизанска политическа клеветническа кампания срещу президента и семейството му, крайните републиканци в Камарата на представителите трябва да си свършат работата."

Висшият демократ в панела за надзор, конгресменът Джейми Раскин от Мериленд, каза в изявление за CNN, "Продължавам да чувам от колеги от Републиканската партия, че техният план е да създадат подобно на това, койтонаправи Специалната комисия от 6 януари. Но този се основаваше на намирането на истината. Този "главен разказ" е за конструиране на лъжа. Няма доказателства за каквито и да било неправомерни действия от страна на президента Байдън.

Републиканците проверяват банковите досиета и чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън от месеци. Те казаха, че въз основа на информацията, която са получили, членовете на семейство Байдън са получили над 24 милиона долара от чужди граждани за приблизително пет години. Включително от страни като Китай, Русия, Украйна, Румъния и Казахстан.

"Надзорната комисия на Камарата на представителите ще привлече членове на семейство Байдън и техните сътрудници, за да ги разпита относно този запис от доказателства", каза Комер в изявление.

Наскоро републиканците от Камарата на представителите пуснаха два лични чека от Джеймс и Сара на Джо Байдън, които съдържаха думите "погасяване на заема", написани отпред и извършени, когато Джо Байдън не беше на изборна длъжност.

Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Шансовете за отстраняването му са много малки

Припомняме, че самият Доналд Тръмп подкрепи искането на републиканците за импийчмънт на Байдън. Известна е враждата му с Хънтър и взаимните обвинения. 

Срещу Тръмп също са водени редица дела, включително и за бизнес делата му, извън работата му като президент.