Бившият американски президент Доналд Тръмп обжалва в сряда отказа на съдия да отхвърли делото за измама на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс срещу него и семейния му бизнес. Това се случва два дни,  след като делото влезе в съда, съобщава "Ройтерс".

Жалбата до Апелативния отдел, апелативен съд от средно ниво, беше подадена, докато Тръмп лично присъства в съдебна зала в Манхатън, докато счетоводител, който е работил за него, даде показания като първи свидетел на щата.

Припомняме, че Джеймс обвини Тръмп, неговите синове Доналд младши и Ерик, организацията Тръмп и други в спекулативно повишаване стойността на имотите в продължение на десетилетие с до 2,2 милиарда долара.

Главният прокурор каза, че мащабната измама е имала за цел да помогне на Тръмп да получи изгодни условия от банки и застрахователи.

На 26 септември съдията Артър Енгорон намери "убедителни доказателства", че Тръмп е състоянието си, като е надценил имението си Мар-а-Лаго, мезонета си в Тръмп Тауър и различни офис сгради и голф игрища.

Сътрудник на Тръмп се призна за виновен за изборите в Джорджия

Сътрудник на Тръмп се призна за виновен за изборите в Джорджия

По делото за опит за вмешателство при броенето на гласове

Engoron също нареди анулирането на сертификати, които позволяват на някои от бизнесите на Тръмп, включително Trump Organization, да работят в Ню Йорк.

Жалбата се отнася до всички основни констатации. Тръмп нарече съдията "побъркан" и предложи в понеделник той да бъде лишен от правоспособност.

Той също така каза, че Джеймс използва случая като част от лов на вещици от Демократическата партия срещу него.

Тръмп, републиканец, води партията си в надпреварата за президентската номинация през 2024 г.

Процесът на обжалване може да продължи и извън процеса, който може да продължи до декември.

Делото се гледа без съдебни заседатели.

Той ще разгледа други искове, включително фалшифициране на документи, застрахователна измама и конспирация и дали ответниците трябва да платят 250 милиона долара неустойки.

Тръмп признат за виновен по дело за бизнес измами

Тръмп признат за виновен по дело за бизнес измами

По времето на сделките му с недвижими имоти

Джеймс също иска на Тръмп и неговите синове да бъде забранено за постоянно да управляват бизнес в Ню Йорк.

Тръмп отделно е изправен пред четири наказателни обвинения за усилията му да остане на власт след изборите през 2020 г., боравенето му с класифицирани документи и тайните пари, платени на порнозвезда.

Той отрече да е извършил нарушение и не се призна за виновен.

Случаите на правителството укрепиха политически Тръмп и кампанията му ги използва, за да набира пари, като го представя като мъченик.