Съд постанови във вторник, че бившият американски президент Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години, по отношение на бизнеса си с недвижими имоти, съобщава АП.

Съдия Артър Енгорон, който се произнесе във вторник по гражданско дело, заведено от главния прокурор на Ню Йорк, установи, че бившият президент и неговата компания са измамили банки, застрахователи и други, подавали са неверни годишни финансови отчети, като са печелили от тези измами.

Съдията отхвърли твърдението на Тръмп, че отказ от отговорност във финансовите отчети го освобождава от всякакви неправомерни действия.

Решението, взето дни преди началото на съдебния процес без съдебни заседатели по делото на главния прокурор Летиша Джеймс, е най-силният удар, нанесен досега върху внимателно оформения имидж на Тръмп като бизнесмен.

Процес без съдебни заседатели ще започне на 2 октомври. Джеймс иска 250 милиона долара глоби и забрана на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк, родния му щат. Процесът може да продължи до декември.

Адвокатите на Тръмп бяха поискали от съдията да отхвърли делото, което той отрече. Те твърдят, че на Джеймс не е било законно разрешено да заведе дело, тъй като няма никакви доказателства, че обществеността е била ощетена от действията на Тръмп. Те също така твърдят, че много от обвиненията в делото са погасени от давност.

Какви са плановете на Тръмп, ако се върне в Белия дом?

Какви са плановете на Тръмп, ако се върне в Белия дом?

Тръмп не се притеснява, че ще влезе в затвора

Припомняме, че срещу Тръмп се водят няколко дела и по някои от тях той вече бе осъден. Той не се призна за виновен по никое от обвиненията. 

Разследван бе за изборно вмешателство, незаконно съхранение на класифицирани документи, сексуално насилие и клевета, както и платен подкуп на порнозвезда, която да мълчи за отношенията им. 

Въпреки това, той е фаворит на републиканците за президентските избори през 2024 г. 

Въпреки че е изправен пред четири процеса, Тръмп сподели, че не го преследват кошмари за това как се оказва в затвора.

Тръмп заяви, че според него ефективните осъдителни присъди на някои от метежниците, участвали в щурма на Капитолия в началото на 2021 г., са несправедливи.

Ако спечели през 2024 г., Тръмп няма да се кандидатира за трети мандат.  22-рата поправка в Конституцията ограничава президентите до два четиригодишни мандата. До това решение се стигна, след като бившият президент Франклин Рузвелт беше избиран за четири мандата.

Тръмп не се призна за виновен по обвиненията за изборите през 2020 г.

Тръмп не се призна за виновен по обвиненията за изборите през 2020 г.

Той няма да се яви лично в съда на окръг Фултън в Атланта следващата седмица