Поредна присъда по делото за участие в щурма на Капитолия в САЩ от 6 януари 2021 г., съобщава CNN. 

Мъж, разбил прозорец с полицейски щит в сградата, за да позволи на първата вълна от бунтовници да нахлуе, беше осъден в петък на 10 години затвор.

Доминик Пецола, по прякор "Спацолини", беше единственият от петимата обвиняеми от т.нар. "Гордите момчета", който до момента не беше осъден . Пецола се присъединява към тях малко преди 6 януари, според доказателствата, използвани в хода на процеса, и е хвален от ръководството на организацията за действията си на отделен митинг седмици преди бунта в Капитолия.

Роденият в Ню Йорк беше осъден за множество други обвинения, включително нападение или съпротива на полицай, грабеж на полицейски щит, унищожаване на държавна собственост и възпрепятстване на официално производство.

В процеса, който продължи няколко месеца, прокурорите твърдяха, че съобвиняемите на Пецола, лидери на Гордите момчета, са тласнали членове на по-ниско ниво като него да бъдат на предната линия на насилието в Капитолия.

Пецола свидетелства, че е възнамерявал само да се защити този ден от полицията и посочи обучението си в морската пехота за преместването пред Капитолия.

"Вие дори да не мислите за реакция, каза той на журито през април. Предполагам, че просто съм програмиран да бягам към опасност."

12 години затвор за участник в щурма на Капитолия от 6 януари

12 години затвор за участник в щурма на Капитолия от 6 януари

За нападение срещу полицай

Припомняме, че осъдителни присъди по-рано тази година вече бяха издадени по делото. Участници получиха и повече от 10 години затвор. 

Случаят привлече вниманието и с това, че е едно от делата, по които е разследван бившият президент Доналд Тръмп, който ще се бори за нов мандат на следващите избори и е фаворит сред републиканците.

Става въпрос за опитите на Тръмп да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата, заяви в края на февруари пред медиите, че журито е препоръчало повдигането на множество наказателни обвинения.

На 2 януари 2021 г. Тръмп се обади на щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и заяви, че, според него, изборните резултати са фалшифицирани. Тогава изтече запис на разговора.

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Новината бе очаквана

В края на май, губернаторът на американския щат Флорида и кандидат за президент на САЩ от републиканците Рон Десантис заяви, че ако бъде избран, ще помилва осъдени за престъпления, произтичащи от участие в щурма. Сред помилваните би могъл да бъде и Тръмп.

Губернаторът тогава открито обвини Министерството на правосъдието, че под управлението на демократите и президента Джо Байдън е превишавало правата си, като е преследвало републиканци. Протестиращите за каузата Black Lives Matter, например, не са били преследвани в същата степен от федералното правителство.

Затова Десантис настоява за преразглеждане на случаите на задържани и съдени за щурма.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс упрекна Тръмп за ролята му в атаката от 6 януари 2021 г. Той определи като грешни твърденията на Тръмп, че той е имал правомощията да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в ролята си на председател на Конгреса онзи ден. Бившият вицепрезидент бе категоричен, че историята ще задържи Тръмп отговорен.

През август, експрезидентът вече получи обвинение по делото за щурма. 

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Aмериканската общественост трябва да определи дали Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия