Присъда от 12 години затвор получи участник в щурма на Капитолия в САЩ от 6 януари, съобщава CNN. Тя е за нападение срещу полицай, когато хиляди поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, несъгласни с резултата от президентските избори през 2020 г., нахлуха в законодателния орган на САЩ.

Даниел Родригес нападна полицая от Вашингтон, окръг Колумбия, Майкъл Фанон с електрошоково оръжие във врата.

40-годишният Родригес се призна за виновен по четири обвинения през февруари, включително заговор, нападение с опасно оръжие и възпрепятстване на официално производство.

Готов е докладът за метежа от 6 януари

Готов е докладът за метежа от 6 януари

Оценка за ролята на Доналд Тръмп в безредиците

Припомняме, че това е пореден участник в бунта, който получава присъда. 

Случаят привлече вниманието и с това, че е едно от делата, по които е разследван бившият президент Доналд Тръмп, който ще се бори за нов мандат на следващите избори.

Става въпрос за опитите на Тръмп да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата, заяви в края на февруари пред медиите, че журито е препоръчало повдигането на множество наказателни обвинения.

На 2 януари 2021 г. Тръмп се обади на щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и заяви, че, според него, изборните резултати са фалшифицирани. Тогава изтече запис на разговора.

Пенс свидетелства за щурма на Капитолия от 6 януари

Пенс свидетелства за щурма на Капитолия от 6 януари

За първи път в съвременната история вицепрезидент е бил принуден да свидетелства срещу президента, до когото е служил

В края на май, губернаторът на американския щат Флорида и кандидат за президент на САЩ от републиканците Рон Десантис заяви, че ако бъде избран, ще помилва осъдени за престъпления, произтичащи от участие в щурма. Сред помилваните би могъл да бъде и Тръмп. 

Губернаторът тогава открито обвини Министерството на правосъдието, че под управлението на демократите и президента Джо Байдън е превишавало правата си, като е преследвало републиканци. Протестиращите за каузата Black Lives Matter, например, не са били преследвани в същата степен от федералното правителство.

Затова Десантис настоява за преразглеждане на случаите на задържани и съдени за щурма.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс упрекна Тръмп за ролята му в атаката от 6 януари 2021 г. Той определи като грешни твърденията на Тръмп, че той е имал правомощията да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в ролята си на председател на Конгреса онзи ден. Бившият вицепрезидент бе категоричен, че историята ще задържи Тръмп отговорен.

Майк Пенс: Историята ще държи Тръмп отговорен за щурма на Капитолия

Майк Пенс: Историята ще държи Тръмп отговорен за щурма на Капитолия

Случилото се в онзи ден е позор