Губернаторът на американския щат Флорида и вече официално кандидат за президент на САЩ от републиканците Рон Десантис заяви в четвъртък, че ако бъде избран, ще помилва осъдени за престъпления, произтичащи от участие в щурма на Капитолия на 6 януари, съобщава "Индипендънт".

Сред помилваните би могъл да бъде и бившият президент Доналд Тръмп, който сега се бори за преизбиране и е основен съперник на Десантис.

Губернаторът открито обвини Министерството на правосъдието, че под управлението на демократите и президента Джо Байдън е превишавало правата си, като е преследвало републиканци. Протестиращите за каузата Black Lives Matter, например, не са били преследвани в същата степен от федералното правителство.

Затова Десантис настоява за преразглеждане на случаите на задържани и съдени за щурма. 

Десантис се включва официално в битката за Белия дом

Десантис се включва официално в битката за Белия дом

Основният съперник на Тръмп

Припомняме, че ден по-рано Десантис подаде документи за кандидатстване за президент през 2024 г.

Той се включва в надпреварата месеци по-късно от другите претенденти, но е по-добре финансиран, по-известен и по-високо в допитванията от почти всички кандидати на републиканците.

Преди него е единствено Тръмп.

в края на април беше съобщено, че Десантис е готов да обяви участието си още в средата на май.

Тръмп препоръча на съперника си да се оттегли, за да не разпилява гласове. Той обаче е изправен и пред редица дела в съда, което е прецедент.

Бившият президент третира Десантис, когото някога подкрепи за губернатор на Флорида, като свой най-голям враг в продължение на месеци, като го напада редовно в социалните медии и в интервюта.

Десантис обявява през май плановете си за Белия дом

Десантис обявява през май плановете си за Белия дом

Изостава от Тръмп, но е сред фаворитите

Като губернатор, Десантис постигна множество политически победи - включително забрана на абортите след шестата седмица на бременността, премахване на разрешенията за носене на скрито оръжие на обществени места, въвеждане на закон за универсални ваучери за училище и забраната за медицински интервенции за смяна на пола за транссексуални младежи. Всичко това ще му служи като платформа, когато стартира кампанията си.

Бившият губернатор на американския щат Арканзас Аса Хъчинсън през април официално обяви президентската си кампания за 2024 г.