В интервю за Meet The Press на NBC Доналд Тръмп коментира широк кръг от въпроси, включително войната в Украйна, възможността за китайска инвазия в Тайван, абортите в САЩ и лихвените проценти.

В момента Тръмп е фаворит за номинация от страна на Републиканската партия за бъдещите избори за президент, които ще се проведат през ноември 2024 година.

От NBC открояват 10 акцента от пространното си интервю с бившия президент в рамките на предаването Meet The Press.

1. За войната в Украйна и как ще я прекрати

Доналд Тръмп не уточни как точно ще постигне прекратяване на войната между Русия и Украйна. Той призна, че ако разкаже как ще го направи, ще изгуби всичките си козове.

Все пак добави:

"Бих казал определени неща на Владимир Путин. Бих казал и някои неща на Володимир Зеленски, защото се разбирам и с двамата".

Запитан дали ще настоява за сделка, при която руският президент ще може да запази украинска територия, Тръмп бе категоричен: "Не, не, не, не".

"Бих сключил честна сделка за всички страни", посочи Доналд Тръмп.

2. За коментар на Путин

Доналд Тръмп изрази признателност за коментар, който Путин наскоро направи.

Руският лидер заяви: "Чуваме как г-н Тръмп заявява, че ще разреши всички горещи въпроси в рамките на няколко дни, включително и украинската криза. Не можем да не се чувстваме щастливи от това."

По повод коментара Тръмп призна: "Харесва ми, че Путин казва тези думи. Защото това означава, че това, което казвам, е правилно. Бих си говорил с Путин в една стая. Бих си говорил и със Зеленски в друга стая. После щях да ги събера заедно. И щях да сключа сделка с двамата и тя щеше да се спазва. Щеше да се получи и щеше да е много по-лесно, ако бяхме стигнали до нея, преди войната да започне."

Доналд Тръмп отдавна не критикува Путин и дори през февруари 2022 г. той определи нахлуването му в Украйна "гениално" и "разумно".

3. Тръмп не изключва изпращането на армия в Тайван, ако Китай нахлуе на острова

Тръмп заяви, че остава отворена възможността, ако се наложи, американските сили да защитават Тайван от Китай.

4. Тръмп е против пълната забрана на абортите

Бившият президент обяви, че членове на собствената му Републиканска партия говорят много нечленоразделни неща за абортите и той критикува онези от тях, които настояват за забрана на абортите без изключение, като са против тях и в случаи на изнасилване, кръвосмешение, дори при риск за здравето на майката.

Той не посочи под какви законодателни промени би сложил подписа си, но спомена, че след определен брой седмици след зачеването абортът трябва да бъде забранен. Тръмп не посочи дали предпочита проблемът да бъде решен на федерално ниво или ще остави всеки щат сам да си решава. Опита се да заеме позицията на дипломат, който може да обедини и двете страни.

5. Тръмп може да притисне ФЕД да намали лихвите

Тръмп се оплака, че лихвите в САЩ са твърде високи и посочи, че ако получи още един мандат на президентския пост, може да окаже натиск върху председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да разхлаби паричната политика.

Според Тръмп лихвите са твърде високи и хората не могат да си купуват жилища - те не смеят да теглят кредити.

На въпрос дали ще принуди Пауъл да намали лихвите, Тръмп обясни, че все пак това ще зависи и от инфлацията и че той би започнал с нейното намаляване.

6.Тръмп харесва демокрацията

Доналд Тръмп заяви, че все още вярва, че демокрацията е най-ефективната форма на управление, но добави, че тя трябва да бъде и справедлива.

Освен това призна, че не смята, че в САЩ има в момента много демокрация.

Попитан защо смята, че демокрацията е несправедлива, той отговори, че това е така поради обвиненията, че е ползвал неправомерно класифицирани документи, че се е опитвал да скрие плащания на жени преди избори и не на последно място, че се е опитвал да отмени изборите през 2020 година.

В заключение Тръмп подчерта, че САЩ имат нужда от медии, които са свободни и справедливи.

"И честно казано, ако нямаме такива медии, много трудно ще оправим страната си."

7. Тръмп не се притеснява, че ще влезе в затвора

Въпреки че е изправен пред четири процеса, Тръмп сподели, че не го преследват кошмари за това как се оказва в затвора.

"Дори не мисля за това. Предполагам, че съм устроен малко по-различно от останалите, защото хора идват при мен и ме питат: "Как постигате това, сър? Как го правите?" А аз дори не мисля за това."

По-късно Тръмп уточнява: "Наистина чувствам, че в крайна сметка ние ще победим."

8. Тръмп не изключва варианта да издаде заповед, с която опрощава престъплението, което е извършил

По време на интервюто Тръмп отказа да изключи като възможност вероятното помилване на собствената си личност, ако отново стане президент. Но той нарече подобен сценарий много малко вероятен.

Той постави въпроса: "Какво нередно нещо направих? Нищо нередно не съм направил! Нима искате да кажете, че след като оспорвам изборите, искам да ме вкарат в затвора?"

9.На въпрос какво мисли за помилването на метежниците от събитията на 6 януари 2021 година?

Тръмп заяви, че според него ефективните осъдителни присъди на някои от метежниците, участвали в щурма на Капитолия в началото на 2021 г., са несправедливи.

10 години затвор получи мъж, участвал в щурма на Капитолия

10 години затвор получи мъж, участвал в щурма на Капитолия

Бивш морски пехотенец и член на "Гордите момчета"

"Трябва да се отнасяме справедливо към хората", заяви Тръмп и добави.

"Някои от тези хора дори не влязоха в сградата на Конгреса, а им издадоха присъди и то да останат в затвора за много години" - уточни Тръмп.

На въпрос дали би помилвал лишените от свобода метежници, Тръмп отговори, че със сигурност ще разгледа делата им и ако сметне, че е подходящо, ще ги помилва.

Тръмп не счита възрастта, а компетентността за проблем при президента на САЩ

Тръмп не счита възрастта, а компетентността за проблем при президента на САЩ

След дебата дали той и Байдън вече не са твърде възрастни, за да заемат този пост

10. Ако спечели през 2024 г., Тръмп няма да се кандидатира за трети мандат

На въпрос дали има някакъв сценарий, при който той да се кандидатира за трети мандат, ако спечели президентските избори през 2024 г., Тръмп отговори отрицателно.

От NBC припомнят, че 22-рата поправка в Конституцията ограничава президентите до два четиригодишни мандата. До това решение се стигна, след като бившият президент Франклин Рузвелт беше избиран за четири мандата.