Бившият американски президент Доналд Тръмп съобщи, че очаква нова група наказателни обвинения срещу него. Неговите адвокати са се срещнали в четвъртък със служители на Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Тръмп каза в своята платформа Truth Social, че Министерството на правосъдието не е уточнило кога е вероятно да предприеме действия.

"Адвокатите ми проведоха продуктивна среща с Министерството на правосъдието тази сутрин, като обясниха подробно, че не съм направил нищо лошо, че съм бил посъветван от много адвокати и че едно обвинение срещу мен само ще унищожи още повече страната ни, каза Тръмп. По време на срещата не беше дадено известие."

Става въпрос за разследването опитите на бившия президент републиканец да отмени поражението си на изборите през 2020 г.

Служител във федералния съд във Вашингтон, където заседава голямото жури, разследващо Тръмп, каза, че в четвъртък няма да бъдат повдигнати обвинения.

Не е необичайно адвокатите на защитата да се срещат с федерални прокурори преди повдигане на обвинение. Както направи екипът на Тръмп четири дни преди той да бъде обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи в отделно дело през юни.

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Майк Пенс: Тръмп действа безразсъдно, но не и престъпно при щурма на Капитолия

Aмериканската общественост трябва да определи дали Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия

Думите и действията на Доналд Тръмп, довели до щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., за безразсъдни, но не и престъпни. Това заяви бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс по-рано тази седмица. 

Въпреки че думите му бяха безразсъдни, въз основа на това, което знам, все още не съм убеден, че са престъпни, поясни Пенс.

Тръмп посочи, че е получил писмо, в което се казва, че е обект на разследване за опита да се отмени поражението му на президентските избори през 2020 г. Писмото представлява най-ясният знак досега, че Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация през 2024 г., може да бъде изправен пред съда във връзка с усилията му да остане на власт след загубата на избори.

Майк Пенс изрази надежда, че няма да се стигне до съд. По думите му американската общественост трябва да определи дали Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия. Вицепрезидентът добави, че действията на Тръмп са били безразсъдни, но подчерта, че няма представа какви са били намеренията му на 06.01.2021 г.

Насрочиха делото срещу Тръмп за укритите секретни документи за май 2024 г.

Насрочиха делото срещу Тръмп за укритите секретни документи за май 2024 г.

Тръмп отрича да е извършил нещо нередно

Преди щурма на Капитолия през 2021 г. от поддръжници на Тръмп, тогавашният президент, многократно критикува Пенс за отказа му да се опита да попречи на Конгреса да удостовери победата на Байдън на изборите през 2020 г.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Той вече бе обвинен два пъти тази година, веднъж в Ню Йорк за плащания на порно звезда и веднъж за секретни документи. Обвиненията не са навредили на позицията на Тръмп като фаворит в надпреварата за номинацията на републиканците за изборите през 2024 г.