Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп направи изявление след подаването на молба до Върховния съд на САЩ за отмяна на решението на Колорадо да не го допусне до първичните избори на републиканците в щата, предаде АП.

Говорителят на Тръмп Стивън Чунг заяви, че Върховният съд на Колорадо, който е постановил изключването му от първичните избори, е "радикална, лява активистка група", която "прави всичко възможно, за да лиши от право на глас всички американски избиратели".

"Демократите обсебващо нарушават конституционното право на американските избиратели да гласуват за избрания от тях кандидат.

Това е неамерикански, противоконституционен акт на намеса в изборите, който не може да се търпи. Настояваме за ясно, обобщено отхвърляне на неправомерното решение на Върховния съд на Колорадо и за провеждане на свободни и честни избори през ноември тази година", заяви Чунг.

Припомняме, че Тръмп бе замесен в редица дела - и за времето му в Белия дом, и за дейността му като бизнесмен. Той бе осъден по някои от тях, по други глобяван заради коментари.

Хиляди хора щурмуваха Капитолия в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън над Тръмп през 2020 г.

Въпреки всички правни проблеми, той все още е фаворит на републиканците. По всички обвинения той се обяви за невинен.

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Поддръжници предупредават, че мотивите за отказа на властите могат да се използват след това многократно за чисто политически цели

Колорадо се счита за безопасен демократичен щат от безпартийни прогнозисти на изборите. Независимо дали Тръмп е в бюлетината, се очаква Байдън да спечели там. Но CREW и други активисти се стремят да поставят поредица от правни предизвикателства за допустимостта на Тръмп въз основа на формулировката на 14-та поправка.

Съдилищата в Мичиган и Минесота решиха, че Тръмп може да остане в бюлетината за републиканските първични избори в тези щати, но отказаха незабавно да решат дали отговаря на условията му за общите избори през ноември 2024 г.