Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обжалва във вторник решението на щата Мейн, което го лишава от гласуване за предстоящите президентски избори. Сега жалбата отива във Върховния съд на Мейн.

Очаква се той също така да поиска от Върховния съд на САЩ да се произнесе по свързаното дело в Колорадо, съобщава АП.

Критиците на Тръмп са завели десетки съдебни дела, за да го дисквалифицират от изборите в множество щати. 

Някои консерватори обаче предупреждават, че ако Тръмп бъде отстранен, политическите групи рутинно ще използват тази остаряла законова практика след това срещу опонентите си по неочаквани начини. 

Проблеми за Доналд Тръмп и в Мейн

Проблеми за Доналд Тръмп и в Мейн

Щатът забрани на бившия президент да участва в предварителните избори за Белия дом

Припомняме, че в края на 2023 г., държавният секретар на щата Мейн Шена Белоус от Демократическата партия реши да премахне бившия президент от бюлетината за първичните президентски избори в щата.

Решението ѝ се позова на конституционната разпоредба за метеж срещу държавата.

Белоус определи, че като водещ кандидат за републиканската номинация през 2024 г.Тръмп е провокирал безредици, като е разпространил фалшиви твърдения за измама на избирателите на изборите през 2020 г. и впоследствие е насърчил последователите си да излязат на шествие пред Капитолия, за да попречат на полагането на клетва от новия президент - Джо Байдън.

Решението на щата Мейн повтори подобно решение на Върховния съд на Колорадо, който също дисквалифицира Тръмп по силата на раздел 3 от 14-та поправка.

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Стара законова разпоредба лиши бившия президент от право на участие

Макар че демократичният уклон на Колорадо го прави по-малко ключов за перспективите на републиканците, действието на Мейн може да има по-съществени последици поради разделението на електоралните гласове и малките граници на победата, които се очакват в предстоящата надпревара.

Тръмп постигна победа в борбата си с предизвикателствата срещу правото му да се кандидатира отново за Белия дом, като върховният съд на Мичиган отказа да разгледа дело, което иска да го дисквалифицира от първичните избори за президент на щата.

Върховният съд на Мичиган заяви, че няма да разгледа жалбата на четирима гласоподаватели в щата, които искат да забранят бившия президент от републиканските първични избори на 27 февруари за ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Съдът в Мичиган пусна Тръмп на първичните избори

Съдът в Мичиган пусна Тръмп на първичните избори

Върховният съд заключи, че съдилищата не трябва да решават въпроса за първичните избори

Това са само част от правните проблеми на бившия президент. 

Тръмп е обвинен както във федерално дело, така и в Джорджия за ролята си в опита да отмени изборите през 2020 г., но не е обвинен в бунт, свързан с атаката от 6 януари.

За разлика от предизвикателствата на 14-та поправка, повдигнати в някои други щати, Мичиган се смята за един от ключовите щати, които вероятно ще решат изхода от общите избори.

Въпреки проблемите със закона, Доналд Тръмп запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си.

Бившият президент дори каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".