Доналд Тръмп постигна победа в сряда в борбата си с предизвикателствата срещу правото му да се кандидатира отново за Белия дом, като върховният съд на Мичиган отказа да разгледа дело, което иска да го дисквалифицира от първичните избори за президент на щата.

Върховният съд на Мичиган заяви, че няма да разгледа жалбата на четирима гласоподаватели в щата, които искат да забранят бившия президент от републиканските първични избори на 27 февруари за ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Избирателите твърдяха, че Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците през 2024 г., не може да служи като президент съгласно разпоредба в конституцията на САЩ, която забранява на хора да заемат длъжност, ако са участвали в "бунт или преврат", след като са положили клетва пред Съединените щати.

"Не сме убедени, че представените въпроси трябва да бъдат разгледани от този съд", казаха съдиите в кратка заповед.

Тръмп в публикация на своя сайт Truth Social каза, че съдът "твърдо и с право отрече" това, което той нарече "отчаян опит на демократите" да го отстранят от изборите в Мичиган.

Решението на Мичиган контрастира с решението на върховния съд на Колорадо миналата седмица да дисквалифицира Тръмп съгласно същата конституционна разпоредба, известна като Раздел 3 от 14-та поправка. Тръмп обеща да обжалва решението на Колорадо пред Върховния съд на САЩ.

Тръмп е обвинен както във федерално дело, така и в Джорджия за ролята си в опита да отмени изборите през 2020 г., но не е обвинен в бунт, свързан с атаката от 6 януари.

Решение на Върховния съд на САЩ може да разреши въпроса за допустимостта на Тръмп в цялата страна да участва в президентската надпревара през 2024 г.

Адвокат на гласоподавателите определи решението като процедурно, като отбеляза, че съдът им е позволил да възобновят делото си за общите избори през ноември 2024 г.

"Решението на съда е разочароващо, но ние ще продължим, на по-късен етап, да се стремим да поддържаме тази критична конституционна разпоредба, предназначена да защити нашата република", каза в изявление адвокатът Марк Брюър.

За разлика от Колорадо, Върховният съд на Мичиган не реши по същество дали Тръмп е участвал в бунт. Съдиите потвърдиха решенията на по-долните съдилища, като заключиха, че съдилищата не трябва да решават въпроса за първичните избори.

За разлика от предизвикателствата на 14-та поправка, повдигнати в някои други щати, Мичиган се смята за един от ключовите щати, които вероятно ще решат изхода от общите избори.

Възможностите за втора гражданска война в САЩ

Възможностите за втора гражданска война в САЩ

А най-доброто лично описание на гражданска война е сцена от "За кого бие камбаната" на Хемингуей