Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че няма какво повече да каже и отменя плановете си да свидетелства в процеса за измама в Ню Йорк, съобщава АФП. 

77-годишният републиканец публикува изненадващото изявление в Truth Social в неделя. В него той добави, че "вече е свидетелствал за всичко" в текущия процес срещу него, по-големите му синове Дон-младши и Ерик и други ръководители на Trump Organization.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи синове са обвинени в надуване на стойността на своите недвижими имоти, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Процесът трябва да продължи без показанията на Тръмп, като решението се очаква до края на януари.

Тръмп обвини съдия и прокурор по дело срещу него в расизъм и лудост

Тръмп обвини съдия и прокурор по дело срещу него в расизъм и лудост

Делото в Ню Йорк засяга неговоте бизнес дела, извън управлението му като президент

Припомняме, че Тръмп вече бе наказван с глоби по делото заради коментари и въпреки всичко продължи да обсъжда и процеса, и основните фигури в него. 

Тръмп избухна в социалните медии преди изслушването, като каза, че "делото е решено срещу мен, преди дори да започне". По време на процеса Тръмп нарече съдията по делото, Артър Енгорон, "луд" и "объркан" и заклейми главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, която е чернокожа, като "корумпирана" и "расистка".

Tова е само едно от делата, които се водят срещу него по различни обвинения, включително изборна измама и сексуално посегателство. По някои от тях той вече получи присъди. 

До момента той не се призна за виновен по нито едно обвинение и на свой ред обвини в "лов на вещици" опонентите си. 

Маккарти застана зад Тръмп на предстоящите президентски избори

Маккарти застана зад Тръмп на предстоящите президентски избори

Той е готов да стане част от екипа му

Въпреки проблемите със закона, той запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си. Тръмп каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".

"Преди казвах, че 2016 г. бяха най-важните избори, но това е много по-важно. Имахме граничен проблем през 2016 г., но той беше малък в сравнение с този", каза Тръмп, добавяйки, че кризата по границата с Мексико сега е "най-лошата в история."

Той каза още, че тези избори ще определят "дали вашето поколение ще наследи фашистка страна или свободна страна, и дали ще имате управлението на тираните или върховенството на закона".

Тръмп обеща да изведе страната на "нови нива", след като, според него, спечели президентските избори през 2024 г.

Тръмп води пред Байдън в ключови щати

Тръмп води пред Байдън в ключови щати

Остава фаворит сред републиканците, въпреки делата срещу него

Тръмп критикува администрацията на президента Джо Байдън, заявявайки, че са "фалшифицирали предишни избори" и те са "каквито никой не е виждал досега". Бившият президент каза, че вижда възможността да спечели в Ню Йорк, традиционно син щат.

Тръмп отбеляза, че настоящият президент на САЩ Джо Байдън "въоръжава правителството срещу неговите политически опоненти като бушуващ тиранин от Третия свят".

Докато произнасяше реч на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, Тръмп каза, че всъщност не е сигурен, че Байдън стои зад решенията, добавяйки, че "хората, които го заобикалят", дърпат конците зад гърба му.

"Те го обичат, защото той няма представа какво прави. Той няма представа къде се намира. Не може да събере две изречения", каза Тръмп. Бившият държавен глава подчерта, че "банановата република на Байдън приключва на 5 ноември 2024 г." Той също така отбеляза, че Републиканската партия е "американската мечта", а не Демократическата партия.