Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще удари Пекин с мита за още 267 милиарда долара, което ще разшири нарастващата търговска война, като това е почти всичко, което САЩ внасят от Китай, съобщава "Политико".

Тръмп коментира, че администрацията му е подготвена за нов кръг от мита и че е готов да ги наложи "в кратък срок".

"200-те милиарда долара, за които говорим, могат да се случат много скоро", обясни Тръмп, посочвайки, че той може е и да е отворен за някакво решение, ако Пекин е готов да прави отстъпки. "До известна степен ще зависи от Китай."

"Неми харесва да го кажа, но има още 267 милиарда долара, готови в кратък срок, ако искам. Това напълно променя уравнението", коментира Тръмп.

Митата за 267 милиарда долара стоки от Китай - в допълнение към приблизително 253 милиарда долара, които вече са наложени или предстоят - би означавало почти целия текущ внос от Китай да бъде уловен в кръстосания огън, включително потребителски стоки като мобилни телефони и телевизори.

Тръмп плаши да извади САЩ от СТО

Тръмп плаши да извади САЩ от СТО

Белият дом мисли за нова търговска война

Заплахата на президента предизвика силна реакция от страна на индустриални групи и бизнеса , които вече търпят последствията на кръстосания огън в тази вражда с Пекин.

"Идеята, че президентът ще добави още 267 млрд. долара, е грубо безотговорно и вероятно незаконно. Въпреки че не можем да преценим потенциалната икономическа вреда на подобно решение, ние също така поставяме под въпрос дали администрацията е направила необходимото разследване на китайските политики и практики, за да оправдае такова ниво на тарифите", коментира говорителят на "Съвета на индустрията за информационни технологии" Хосе Кастанеда.

Главният икономически съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че администрацията ще продължи да разговаря с китайците, но досега Пекин отказва от исканията на САЩ.

"Ние искаме по-ниски бариери, знаете, нулеви тарифи, нулеви субсидии, спиране на кражбата на интелектуална собственост, спиране на трансфера на технологии, американците да притежават своите собствени компании. Исканията ни са от много месеци, досега не са удовлетворени", коментира Кудлоу.

Търговската война между САЩ и Китай достигна $100 млрд.

Търговската война между САЩ и Китай достигна $100 млрд.

Двете най-големи икономики в света продължават да се "обстрелват"