Търговската война между САЩ и Китай удари 100 милиарда долара в стоки, информира АФП.

Двете най-големи икономики в света продължават да се "обстрелват" с мита съответно върху китайски и американски стоки.

Тихо и кротко Китай поглъща Русия

Тихо и кротко Китай поглъща Русия

Китайският дракон постепенно се настанява в хралупата на сибирската мечка, пише Мартин Табаков

Днес в 04,01 часа по Гринуич влязоха в сила американски мита от 25% върху китайски стоки за 16 милиарда долара. Повече от 1000 продукта са засегнати за 50 милиарда долара в търговията на САЩ с азиатския гигант през тази година.

Китай отговаря реципрочно и налага мита върху стотици американски стоки, с което общата стойност на засегнатите стоки е 100 милиарда долара - 1/7 от общия търговски обмен между двете държави.

САЩ и Китай планират среща Тръмп-Си Дзинпин

САЩ и Китай планират среща Тръмп-Си Дзинпин

Вашингтон и Пекин работят по организирането на серия от разговори

Администрацията на Доналд Тръмп отбелязва, че агресивната позиция има за цел да окаже натиск върху Пхенян да промени политиките си, с които насърчава кражбата на американски технологии и несправедливо орязва продукцията на САЩ.

Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните работи

Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните работи

Военният бюджет на САЩ преувеличава степента на конфликт

Митата предимно засягат китайски стоки - такива като самолетни и компютърни части - с които според Вашингтон Китай се облагодетелства от нечестни търговски практики.

Пекин обвинява САЩ, че са започнали "най-голямата търговска война в икономическата история".

Китай по-добре да не подценява Доналд Тръмп, призова Белият дом

Китай по-добре да не подценява Доналд Тръмп, призова Белият дом

Това предупреди Лари Кудлоу, икономически съветник на американския президент

Компютри, електроника и машини са сред най-засегнатите стоки, включително мита върху внос на компютърни процесори за 1,1 милиарда долара и на същата стойност електрически машини.

Космически кораби, хеликоптери, части за ядрени реактори, телескопи, локомотиви и други са сред стоките, които са обложени, но е малко вероятно да бъдат ударени на практика.

Иронично е, че стоките, които САЩ удрят, предимно са произведени в Китай от многонационални компании, внесени от базирани в Щатите заводи, според анализ на икономисти.

Най-болезнените мита на Китай са върху американска соя. Американските фермери са изнесли соя за Китай през миналата година в размер на 14 милиарда долара.

Пекин се закани да удари 650 американски продукта, включително хибридни автомобили, джипове, асфалт, машини, мотори, свинско, телешко, риба, плодове, ядки и други. Американският производител на мотоциклети "Харли-Дейвидсън" е засегнат от най-малко 20% мито.

Митата върху стоки за 50 милиарда долара са едва само първият етап. САЩ обмислят да наложат 25% мито върху стоки за още 200 милиарда долара. Мерките могат да влязат в сила през следващия месец.

Докато Китай обещава да налага реципрочни мерки, Тръмп заплашва да наложи мита върху целия търговски обмен с азиатската държава в размер на около 500 милиарда долара.

Междувременно китайското търговско министерство коментира, че категорично се противопоставя на мерките на САЩ и си запазва правото да отговори. Днес Китай също налага 25% мито върху американски стоки за 16 милиарда долара.

Според Пекин действията на Вашингтон са в нарушение на правилата на Световната търговска организация.