Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп посвети своя реч на афроамериканците, опитвайки се да разшири електоралната си база, отбелязва "Франс прес". 

Милиардерът обвини президента демократ Барак Обама и съперничката за Белия дом Хилари Клинтън, че са предали своите чернокожи избиратели.

"Никоя група (в САЩ) не пострада повече от политиката на Хилари Клинтън колкото чернокожите", увери Тръмп на предизборна среща в Даймъндейл в щата Мичиган. "Ако целта на Хилари Клинтън бе да причини възможно най-голямото зло на чернокожата общност, тя не би могла да се справи по-добре", допълни саркастично той.

Тръмп призова всички чернокожи, които искат по-добро бъдеще, да гласуват за него. "Какво имате да губите?", се обърна той към афроамериканците и отбеляза: "Вие живеете в бедност, училищата ви са лоши, нямате работа, 58 процента от младите са безработни."

Той предупреди афроамериканците, че Клинтън иска да отвори границите на страната, след което имигранти ще им вземат работата.

На предишните президентски избори в САЩ през 2012 г. 12% от гласоподавателите са били афроамериканци. 93 на сто от тях са дали своя вот за Барак Обама, първия чернокож президент в историята на страната.

Хилари Клинтън се радва на голяма популярност сред афроамериканците - нещо, което тя доказа на първичните избори на демократите. Тогава тя получи до 90 процента от гласовете им във вътрешнопартийната надпревара срещу Бърни Сандърс.