Предложените бюджетни съкращения от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп биха могли да изложат на опасност големия напредък в ограничаването на бедността и болестите в световен мащаб и да доведат до 5 млн. смъртни случая само от СПИН. Това предупреди милиардерът филантроп Бил Гейтс, цитиран от "Ройтерс".

Гейтс, чиято фондация, в която активна роля има и съпругата му Мелинда, отделя милиарди долари за здравеопазване и развитие в световен мащаб, заяви, че понастоящем са налице "повече съмнения от обикновено относно ангажимента на света към развитието".

Фондацията публикува доклад, реализиран съвместно с Института за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон, в който се анализира напредъкът по отношение на болести като малария, СПИН/ХИВ и туберкулоза.

Той също така проследява нивата на бедност, смъртността на майки и бебета, достъп до контрацепция, канализация и други въпроси, свързани с развитието. Прогнозирайки добри и лоши бъдещи сценарии, той установява, че животът на милиони хора е в опасност.

В телефонен разговор относно констатациите в доклада, Бил Гейтс, който е съосновател на софтуерната корпорация "Майкрософт", коментира, че през последните десетилетия е бил постигнат забележителен напредък, но изместването на приоритетите, нестабилността и потенциалните бюджетни съкращения биха могли да доведат света до отстъпление, което би застрашило досегашните постижения.

ХИВ, с който понастоящем са заразени почти 37 млн. души по света, е "христоматиен пример", изтъкна Гейтс, "защото светът действително постигна много благодарение на невероятно равнище на щедрост, като смъртните случаи годишно, свързани със СПИН, спаднаха почти на половина от пика през 2005 г."

В доклада се прогнозира съкращаване с 10 процента на глобалното финансиране за лечение на ХИВ, което може да доведе до повече от 5 млн. допълнителни смъртни случая до 2030 г.

Съгласно бюджетните предложения на президента Тръмп, публикувани през май, финансирането от САЩ за глобални здравни програми, включително усилията срещу ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария, ще бъде намалено с 24 процента до около 6,5 млрд. долара през 2018 г.

Ала опозицията от Демократическата партия и мнозина приближени на Тръмп републиканци разкритикуваха плана му, подчертавайки, че ще го отхвърлят. Конгресът, а не администрацията на Тръмп, контролира американските разходи.

По думите на Гейтс, неговата фондация лобира усилено, за да осигури продължаване на финансирането от страна на американското правителство за здравеопазване и развитие по света и остава с надеждата, че предложените орязвания на разходите няма да бъдат одобрени.