Украинският президент Володимир Зеленски иска демократите да спечелят изборите в САЩ през 2024 г. Това заяви кандидатът на републиканците за президентския пост в страната Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Той присъства на митинг в Пенсилвания.

Изявлението му контрастира с линията, възприета от някои от неговите съюзници, които твърдят, че Украйна би приветствала връщането на Тръмп, тъй като само той има проницателността да преговаря с руския президент Владимир Путин, за да сложи край на Москва война срещу Украйна.

Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато дойде в страната, той си тръгва с 60 милиарда долара, изтъкна Тръмп. Украинскяит президент много иска демократите да спечелят тези избори, но аз бих постъпил по друг начин - ще постигна мир, подчерта той.

Тръмп не даде подробности за мирния си план, освен че повтори, че ще се обади на Путин и Зеленски и ще ги призове да постигнат споразумение, ако спечели изборите на 5 ноември. Тръмп многократно е описвал американската помощ за Украйна като "пилеене на пари".

Зеленски, който е в САЩ, за да присъства на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, заяви по-рано тази седмица, че решителните действия на Съединените щати сега могат да ускорят края на войната на Русия срещу Украйна през следващата година.

Зеленски представя Плана за победа в САЩ

Зеленски представя Плана за победа в САЩ

Започна посещението на украинския президент