В нощта на 30 май в някои региони на Украйна е обявена въздушна тревога. Сред тях са Черниговска, Киевска, Житомирска, Черкаска и Кировоградска области, съобщава УНИАН.

Има данни за ранени и засегнати сгради и коли при ударите. 

Киевската областна военна администрация съобщи за движение на безпилотни летателни апарати, в региона работи ПВО.

За разлика от последните атаки този път Русия не е използвала разнообразни средства, а е заложила изключително на въоръжени дронове Shahed. Нападението иначе отново е било масирано, по разни направления и на няколко вълни. Въздушната тревога продължи почти три часа.

"Спазвайте информационната хигиена - не снимайте работата на нашите защитници. Ние вярваме във Въоръжените сили на Украйна!" - се казва в съобщението.

За експлозиите в столицата съобщи и кметът Виталий Кличко. Впоследствие той добави, че сега всички спешни служби са изпратени в Подолски и Голосеевски райони на града. 

По предварителни данни ПВО системата на Киев е унищожила повече от 20 дрона

Има жертви и ранени в няколко района на Киев.

В Голосеевския район заради падане на отломки върху многоетажен жилищен дом е възникнал пожар. Евакуирани са повече от 20 граждани. По предварителни данни един е почитал, а трима души са били ранени. В разрушенията продължава издирването на хора. В Печерския район отново отломки от ракети са повредили автомобили. В Дарницкия район е възникнал пожар в частен дом, както са повредени паркирани около него автомобили. В Днепровския район горящи отломки от ракета са попаднала в зелена зона, а в Подолския - в нежилищна постройка. В Святошинския район е засегнато едно предприятие.

За 15-ти път този месец атака на Киев, взривове и в Одеса

За 15-ти път този месец атака на Киев, взривове и в Одеса

Атаката срещу столицата е била комбинирана

Припомняме, че това е поредна атака над Киев само за тази седмица и 17-та само за този месец, в който се очаква да започне контраофанзивата на украинската армия. 

Шест часа след нощната атака в неделя срещу понеделник украинската столица бе подложена на нов обстрел през деня, съобщиха от Киевската градска администрация.

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат, след призива към гражданите да не публикуват снимки на свалени ракети, обясни, че тези публикации може да помогнат на Русия да определи с какъв тип въоръжение използват украинските сили за прехващане на ракетите и дроновете. Ако отломките да на наши ракети, то това би било и западно въоръжение Patriot или NASAMS, съответно "врагът разбира къде и с какво работим".

Освен това, по думите на Игнат, руската пропаганда може да използва тези фотографии за лъжи, включително и за това, че "украински националисти със зенитни ракети от западен тип да ударили по жилищни домове и по свои".