Петима души, от които три деца, бяха убити от ракети на Хизбула, изстреляни в северната част на Израел, съобщава АП.

Трите деца пътували в кола в Маалот, когато ракетата ги ударила.
Другите двама загинали при ракетен обстрел, в момента в който излезли на балкона на дома си в Акре.

Малко преди това те се били скрили в скривалище заради ракетите, но в момент на затишие решили да излязат да видят пораженията.
По данни на израелските военни този следобед в северен Израел били изстреляни над 50 ракети и то в рамките на няколко минути.

При нападенията има и ранени. В град Акре са пострадали петима души, единият от които е в критично състояние, а другите четирима са с тежки наранявания, но извън опасност за живота.

Междувременно говорителят на Хизбула Хюсеин Рахал обяви, че групировката не е съгласна на прекратяване на огъня, докато израелските военни части не напуснат Ливан.

"Ливанският народ не се интересува от прекратяване на огъня, докато на негова територия има израелски войници, дори и ако става дума само за един войник, дори и ако той се намира на един метър във вътрешността на страната.

Ние няма да приемем на наша територия да има израелски войници и е в правото на всеки ливанец да се бие до освобождаване", подчерта Рахал.

Междувременно АП предаде, че израелски самолети са разпръснали листовки над южните райони на Бейрут, в които призовават жителите на три шиитски квартала да се евакуират поради предстоящи въздушни удари срещу обекти на Хизбула в ливанската столица.

Листовките, подписани от името на Държавата Израел, предупреждават гражданите, че лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала е заплаха за тях.

Израелски изтребители изстреляха най-малко четири ракети в южен Бейрут за първи път от повече от една седмица насам.

Арабският телевизионен канал "Ал Арабия" съобщи, че са убити четирима израелски войници при днешните сражения между израелската армия и шиитската групировка Хизбула. Преди това армията потвърди убийството на трима войници, уточняват от БТА.

В същото време Майор Жвика Голан, военен говорител на израелската армия обяви, че през следващите дни израелската армия планира да разчисти 15-километрова зона за сигурност в Южен Ливан.

Голан уточни, че армията вече контролира около 20 селища на 6-7 км навътре в Ливан. "Ще се стремим да разширим зоната за сигурност в следващите няколко дни.
За целта ще ни трябват още няколко бригади", посочи още говоритeлят.

Припомняме, че към момента за операцията срещу Хизбула в Ливан Израел разполага с 10 000 военнослужещи.