Започна първият ден от тридневния траур в памет на убития вчера ливански министър на индустрията - Пиер Джемаел.

Тази сутрин Бейрут осъмна с чувството за зараждаща се гражданска война, коментира АФП.

Цяло нощ симпатизанти на убития Джемаел обръщаха коли на привърженици на сирийската националистична социалистическа партия в християнски квартал в град Бикфайа, намиращ се североизточно от Бейрут.

Тленните останки бяха пренесени до родния град на министъра, където хиляди поддръжници последваха ковчега, носейки бяло-зелените флагчета на неговата партия.

Погребението ще се състои утре и противниците на сирийското влияние в страната призоваха гражданите да излязат на масово шествие.

Град Бикфайа и християнските квартали на столицата са поставени под засилено полицейско наблюдение.

Междувременно лидерът на опозиционната Прогресивно-социалистическа партия в Ливан Уалид Джумблат се присъедини към гласовете, които обвиняват Сирия за убийството на министър Джемаел.

На фона на страховете за възможността да се разрази насилие в страната Джумблат предупреди, че очаква още политически убийства, целящи да попречат на управляващото мнозинство.

Изглежда сирийският режим ще продължи с убийствата, каза политикът. Очаквам още убийства, но независимо какво ще направят, ние сме тук и ще излезем победители, допълни още той.

Джордж Буш изказа съболезнованията си за убийството в телефонен разговор с ливанския премиер.

Няколко ливански вестника излязоха със заглавия, в които обявяват, че 34-годишният Джемаел е „паднал като мъченик на независимостта", като така припомнят неговата ярка политическа дейност като яростен противник на сирийското влияние в Ливан.

Това е петото убийство на политик през последните две години в Ливан, цитират вестниците черната статистика.

От АФП коментират, че убийството на сина на бившия ливански президент Амин Джемаел е обтегнало допълнително и без това напрегнатите отношения между правителството на Фуад Синьора и просирийско настроената шиитска групировка Хизбула.

Припомяме, че преди 10 дни няколко министри шиити напуснаха кабинета на Синьора.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди атаката.

Освен това и американският президент Джордж Буш призова за незабавно разследване на убийството и за намеса от страна на ООН.

„Днес видяхме отново поквареното лице на тези, които мразят свободата," подчерта Буш.

Той обвини Иран и Сирия, че създават нестабилност в Ливан, но не обвини пряко двете страни в извършването на убийството, което става в навечерието на 63-тата годишнина от обявяването на независимостта на Ливан.

Освен това Джемаел бе убит в деня, когато от Съветът за сигурност на ООН подкрепиха предложение за създаване на международен съд, в който да се гледат делата срещу заподозрените за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.
Припомняме, че той загина при бомбен атентат през февруари 2005 г.