Три китайски военни кораба отплаваха от Сидни след внезапно посещение, което е на фона на сътресения за влияние между Австралия и Китай в Тихия океан.

Демонстрацията на сила е с фрегата, кораб за снабдяване и кораб-амфибия е планирана, но никога не е обявена от Канбера, съобщава "Ройтерс".

"Това накара някои хора да настръхнат", коментира Джон Блаксланд, професор по международни изследвания за сигурност и разузнаване в Австралийския национален университет в Канбера.

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

Военни кораби от Франция, Япония, Австралия и САЩ проведоха първото си комбинирано учение в азиатски води

"Корабите пристигнаха до Дарлинг Пойнт и други известни места в пристанището на Сидни, без хората да знаят предварително ... и с въоръжени войници и моряци на палубите на корабите, които изглеждаха доста агресивни", допълва той.

"Това беше реципрочна визита, тъй като австралийските военноморски кораби посетиха Китай", заяви австралийският премиер Скот Морисън пред репортери в столицата на Соломоновите острови Хониара тази седмица.

"Така че може да е изненада за другите, но със сигурност не е изненада за правителството."

Отношенията между Австралия и Китай достигнаха най-ниската си точка през миналата година, когато Канбера прие закони, насочени към предотвратяване на китайското влияние във вътрешните работи, както и за оспорваното Южнокитайско море.

Австралия е предоставя подкрепа за плаванията "свобода на корабоплаването" на САЩ през Южнокитайско море.

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

Япония изпрати един от двата си големи самолетоносача - "Изумо"