Френската полиция е предотвартила три опита за терористични нападения от началото на 2024 г.

Това разкри в ефира на телевизионния канал LCI френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Преди опитите за нападения са се случвали на всеки три месеца, но напоследък темпото се е ускорило, призна вътрешният министър, цитиран от TF1 Info.

Така например на 5 януари е бил арестуван мъж, който е планирал да нападне синагога. По-късно полицията задържа 14-годишно момче, което е планирало да извърши престъпление в търговския център "Еурали".

На 5 март е бил задържан мъж, който е трябвало да нападне църква в Париж, каза Жералд Дарманин.

Той заяви, че винаги може да се случи нападение, но Франция е "много добре подготвена да се справи с терористичната заплаха".

"От началото на годината във Франция са предотвратени общо три терористични нападения, а от 2015 г. - 74", заключи вътрешният министър.

Франция иска войници и полицаи от чужбина за охрана на олимпиадата

Франция иска войници и полицаи от чужбина за охрана на олимпиадата

Това е обичайна практика за големи спортни събития напоследък

На 24 март френските власти решиха да повишат нивото на терористична заплаха до най-високото - извънредна ситуация с риск от терористични нападения. Решението беше взето на заседание на Съвета по отбрана и национална сигурност, което беше свикано от президента Емануел Макрон.

Това стана два дни след терористичното нападение в зала "Крокус Сити" край Москва, където въоръжени мъже нахлуха, откриха огън по посетителите и подпалиха концертната зала. По последни данни на Министерството на извънредните ситуации 144 души са загинали, а 551 са били ранени. Отговорност за нападението пое афганистанското крило на "Ислямска държава".

Проблемите със сигурността са от първостепенно значение за френските власти на фона на Олимпиадата в Париж, която трябва да започне на 26 юли.