Сръбският ултранационалист Воислав Шешел беше оправдан по обвиненията за военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните покрай разпадането на бивша Югославия през 1990-те години, съобщава БиБиСи.

Шешел отхвърляше всички обвинения. На него му беше разрешено от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага да се върне в Белград през 2014 г., след като беше диагностициран с рак, с гаранциите на Сърбия, че ще бъде върнат в Хага за произнасянето на присъдата. Той обаче не е присъствал в съдебната зала при прочитането на присъдата – той дори отказал предложението на съда да проследи присъдата чрез видеовръзка.  

Той взе участие в антиправителствени демонстрации преди сръбските парламентарни избори, насрочени за 24 април.

Шешел беше близък съюзник на покойния сръбски президент Слободан Милошевич. Той беше вицепремиер на Сърбия в периода между 1998 и 2000 г.

Той се предаде на Международния наказателен трибунал доброволно през 2003 г. Когато съдът се опита да му назначи адвокат против желанието му, той обяви гладна стачка.

Шешел беше обвинен за три престъпления срещу човечеството и шест военни престъпления за подбуждане на етническо прочистване в Хърватия, Босна и сръбската провинция Войводина в периода август 1991 г. – септември 1993 г.

След като процесът най-накрая стартира през 2007 г., прокурорите твърдяха, че той е наказателно отговорен за убийството, изтезанието и депортацията на хора от несръбски произход като част неговия проект за създаване на "Велика Сърбия".

Беше обвинен и в набирането на армия от доброволци, които са извършили „неописуеми престъпления”.

Шешел многократно се изправяше пред трибунала и го ругаеше открито, оспорвайки неговата легитимност – и изрази съжаление от обстоятелството, че не могат да му наложат смъртна присъда.  

Не съжалявам за нито един ден от борбата срещу антисръбския съд”, коментира Шешел преди дни в очакване на присъдата.

Сръбските доктори обявиха през 2014 г., че Шешел страда от рак на дебелото черво, който се е разпространил към черния му дроб.

През миналата седмица Трибуналът в Хага осъди бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич за геноцид и военни престъпления във войната в Босна. Той беше осъден на 40 години затвор.

Ген. Ратко Младич, който ръководеше босненските сръбски сили, също очаква присъда от трибунала.