В Белгород трима души са загинали в резултат на обстрел, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Според неговите оценки осем снаряда от системата за залпов огън "Вампир" са били свалени от ПВО при подхода към града, съобщава Би Би Си.

Един снаряд е ударил камион, в който пътуваха мъж и жена, и те са загинали на място. Друга жертва на обстрела е жена, която заедно със сина си е отишла да нахрани кучетата в гараж.

"Лекарите се борят за живота на сина й - мъжът е с охлузни рани в тила, рамото и гърдите", каза губернаторът.

Двама мъже са получили закрити черепно-мозъчни травми и са настанени в градска болница № 2 в Белгород.

Освен това Гладков отбеляза, че в града има разрушения на жилищни сгради, 15 коли са повредени, а в село Дъбовое са повредени шест частни къщи

Отново е регистриран "опит за пробив" на диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) в пограничната зона на село Козинки в Белгородска област, който според руските власти е бил осуетен от въоръжените сили на Русия съвместно с граничната служба на ФСБ.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на въздушни удари и артилерийски обстрел украинските въоръжени сили загубиха до 30 военнослужещи..

Две руски области вече са зони на активни бойни действия, доволна Украйна

Две руски области вече са зони на активни бойни действия, доволна Украйна

Въоръжени операции се провеждат в Белгородска и Курска област

В Белгородска област по искане на жителите, търговските центрове ще бъдат затворени в понеделник и вторник поради "текущата ситуация". Освен това ще бъдат отменени часовете в училищата и колежите, включително дистанционното обучение. Това решение съобщи по-късно в събота Гладков.

Това се отнася за граничещите с Украйна райони - Белгородски, Борисовски, Волоконовски, Краснояружки райони, Грайворонски, Валуйски, Шебекински и Яковлевски градски райони, както и град Белгород, уточни губернаторът.

Университетите също ще бъдат посъветвани да затворят в началото на следващата седмица. Най-трудното е спирането на работата на детските градини, отбелязва Гладков.

"Ще помолим, ако е възможно, понеделник и вторник децата да останат вкъщи. Ако това не е възможно, тогава ще помогнем на родителите, ако работят в критични професии. Ясно е, че учителите, бавачките и техническият персонал са притеснени", призна губернаторът.

От четвъртък петима души бяха убити и най-малко 33 ранени в резултат на обстрел.

В Белгородска област редовно се чува ракетна тревога. Тази седмица търговски центрове, колежи и училища вече бяха затворени поради обстрел, но обучението можеше да се извършва дистанционно.

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Има загинали и ранени цивилни и повреди по сградния фонд