Въоръжени групировки, сформирани от руснаци, противопоставящи се на Кремъл, настояват за нахлуване на руска територия и са превърнали две руски гранични области в "зони на активни бойни действия". Това заяви говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, цитиран от "Ройтерс".

Областният управител на един от руските региони, засегнат от атаките, обаче обяви след посещение в населените места в района, че войските на врага вече не са там.

Три базирани в Украйна групировки излязоха с изявления, че провеждат въоръжени операции в руските Белгородска и Курска област и приканиха жителите да се евакуират от населените места за собствената си безопасност.

"Курска и Белгородска област вече са зона на активни бойни действия. Потвърждаваме го", заяви Юсов. "И както казаха доброволците и бунтовниците, става дума за руски граждани, които, тъй като нямат друга възможност, защитават гражданските си права с оръжие срещу режима на Путин".

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област съобщи в "Телеграм", че не е имало украински сили в една от атакуваните зони.

Кои са руските съпротивителни групи, базирани в Украйна

Кои са руските съпротивителни групи, базирани в Украйна

Те разполагат с модерни оръжия, танкове и бронирани превозни средства

"Мога да заявя, че на територията на региона няма украински войски. Боевете се водят извън него", подчерта той.

Гладков обаче посочи, че село Козинка е "силно засегнато. Щетите са много сериозни". Жителите бяха евакуирани на места, където вече се намират в безопасност.

По-рано Гладков докладва, че двама души са били убити, а най-малко 20 са пострадали при атаки на украинските въоръжени сили.

Руски военни блогъри съобщиха, че руски парашутисти са били изпратени в Козинка. Министерството на отбраната на Русия информира, че е осуетило атака на украинската армия.

Русия свалила ракети и дронове над Белгородска област

Русия свалила ракети и дронове над Белгородска област

От района на Грайворон са евакуирани около 400 души

Областният управител на Курск Роман Старовойт пък отбеляза, че "украинските терористи не са спирали опитите си да вкарат диверсанти на наша територия".

Една от трите въоръжени групировки - Легионът "Свобода за Русия", съобщи, че с оглед на "ограничената военна операция", която се провежда в двете области, моли жителите на определени градове да напуснат района.

Втората група - Сибирският батальон, пък информира, че е наблюдавала "паника в Грайворон - до Козинка - с автомобили, които се редят на опашка, за да напуснат града.

В миналото Москва представяше групировките като марионетки на украинската армия и Централното разузнавателно управление на САЩ, което според Москва се опитва да подклажда хаос в Русия.

По-рано Легионът "Свобода за Русия" и Руският доброволчески корпус поеха отговорност за други трансгранични нападения в Русия от Украйна.

Дрон удари сградата на кметството в Белгород

Дрон удари сградата на кметството в Белгород

Две жени са отведени в болница, а на други двама души е оказана помощ на място